Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegången mot Paludan fortsätter under tisdagen. Det är den sista förhandlingsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter koranbränningarna – Rasmus Paludan ställs inför rätta i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fortsätter rättegången mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan efter hans koranbrännarturné 2022. SVT rapporterar direkt från Malmö tingsrätt när åtal om hets mot folkgrupp behandlas.

– Yttrandefriheten är inte en ensam majestät, den är begränsad på många sätt, säger åklagare Adrien Combier-Hogg under förhandlingens första dag.

Rättegång mot Rasmus Paludan

Nu hävdar åklagaren att Paludan ljugit i rättegången kring att det skulle ha funnit en dokumentärfilmare på plats vid Skånegården.

- Det är bara påhittat.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vem är Rasmus Paludan? – få en kort sammanfattning i klippet ovan.

Då avslutas rättegången och vi tackar er som följt med under de två dagarna i Malmö tingsrätt.

Dom ska meddelas om tre veckor meddelar domaren. 5 nov kl 11

Paludan kommenterar nu efter pläderingen.

- Man får nog säga att jag som politiker haft ganska stor betydelse. Man kan ogilla det. Men en del av demokratin är att man skyddar dem som man inte gillar. De som tittar på det här om tio år, så kan man se att det jag gjort var ganska bra för Sverige.

Försvararen menar att hela åtalet ska ogillas och avslutar sin plädering.

- Han hade ju haft 50-60 torgmöten på samma sätt och inte hört att han tidigare skulle ha gjort något kriminellt. Det har bekräftat hans övertygelse om att han gjort något han fick göra.

- Om tingsrätten anser att RP agerande är straffbelagt så är det ursäktligt eftersom han inte varit inbegripen med att det är straffbart. Han har varit i villfarelse om tillåtligheten.

Försvaret anser att det utrett att RP inte blivit delgiven åtalspunkt 2.2 dvs förolämpning.

Och om rätten gör en annan bedömning så menar försvaret att uttalandena föregåtts av att Paludan blivit provocerad av målsägande.

Försvaret menar att de uttalanden som gjorts inte på något sätt kvalificerar för " hate speach" och gör jämförelser med tidigare uttalanden i ett fall med pastor Åke Green

Försvaret menar att det helt saknas bevisning för vem som ska ha filmat och publicerat, och att detta inte är tillräckligt utrett.

- Därför ska åtalet ogillas även i denna del.

Försvaret menar att uttalanden som omfattas av åtalspunkterna har riktats mot kameran och varit ohörbara för publiken på plats. Vidare ska RP inte haft kännedom att filmat material sänts eller spridits. Och i vart fall inte givit sin tillåtelse till detta.

Paludan åtalas för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning. Samtliga händelser ska ha skett i Malmö 2022. Under dag två av rättegången tas det andra fallet av hets mot folkgrupp samt ett fall av förolämpning upp av rätten.

Kravallerna på Rosengård och i städer som Landskrona, Linköping och Örebro under påskhelgen 2022 är några av de mest våldsamma i Sverige i modern tid.

I videoklippet nedan: Hör vilka yttranden det handlar om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen startade rättegången mot den den högerextreme politikern Rasmus Paludan efter hans koranbrännarturné 2022. I videon ser du vilka av hans yttranden det handlar om. Foto: Johan Nilsson/TT

Frågor om gränsen för yttrandefrihet

Frågor som tingsrätten tar ställning till är dels bevisfrågor, dels om gränsen för yttrandefrihet passerades när Rasmus Paludan bland annat sade att ”det är svårt att vara en bra person om man är en muslim”.

– Syftet med lagen om hets mot folkgrupp är att den i första hand ska skydda utsatta grupper. Det ska inte ske den typ av polarisering som skedde under 30-talet. Det är liksom bakgrunden. Det är viktigt att komma ihåg, säger åklagare Adrien Combier-Hogg under förhandlingen i Malmö tingsrätt.

Uttalanden om koranen och Muhammed

Under förhandlingen visade åklagaren upp flera filmer där Paludan bland annat hörs säga att profeten Muhammed var en våldtäktsman, att koranen är en ”jättedum bajsbok” och att det är problematiskt om man eftersträvar att leva som Muhammed.

– Yttrandefrihet handlar om att man får säga saker som andra inte tycker om att höra. Det är ganska många som inte förstår det, säger Paludan i en av filmerna.

Känner sig inte säker i Sverige

Rasmus Paludan menar att han inte är säker i Sverige och har velat delta via videolänk från Köpenhamn. Det får han inte utan medverkade från en annan tingsrätt i Sverige.

– Jag har sagt att han inte får medverka från Danmark, utan han ska medverka från svensk domstolslokal. Sedan berättar vi inte var. Någonstans i Sverige kommer han att vara, säger Nicklas Söderberg.

Rättegången fortsätter och avslutas under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet