Högerextreme politikern Rasmus Paludan står bakom avspärrningar och håller en megafon i Örebro. Han är där för att genomföra en koranbränning. I fjärran syns andra personer i reflexjackor som övervakar området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen startar rättegången mot den den högerextreme politikern Rasmus Paludan efter hans koranbrännarturné 2022. I videon ser du vilka av hans yttranden det handlar om. Foto: TT

Efter koranbränningarna – Rasmus Paludan ställdes inför rätta i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startade rättegången mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan efter hans koranbrännarturné 2022. SVT rapporterade direkt från Malmö tingsrätt.

– Yttrandefriheten är inte en ensam majestät, den är begränsad på många sätt, säger åklagare Adrien Combier-Hogg under förhandlingen.

Paludan åtalas för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning. Samtliga händelser ska ha skett i Malmö 2022.

I videoklippet: Hör vilka yttranden det handlar om.

Kravallerna på Rosengård och i städer som Landskrona, Linköping och Örebro under påskhelgen 2022 är några av de mest våldsamma i Sverige i modern tid.

Frågor om gränsen för yttrandefrihet

Frågor som tingsrätten tar ställning till är dels bevisfrågor, dels om gränsen för yttrandefrihet passerades när Rasmus Paludan bland annat sade att ”det är svårt att vara en bra person om man är en muslim”.

– Syftet med lagen om hets mot folkgrupp är att den i första hand ska skydda utsatta grupper. Det ska inte ske den typ av polarisering som skedde under 30-talet. Det är liksom bakgrunden. Det är viktigt att komma ihåg, säger åklagare Adrien Combier-Hogg under förhandlingen i Malmö tingsrätt.

Uttalanden om koranen och Muhammed

Under förhandlingen visade åklagaren upp flera filmer där Paludan bland annat hörs säga att profeten Muhammed var en våldtäktsman, att koranen är en ”jättedum bajsbok” och att det är problematiskt om man eftersträvar att leva som Muhammed.

– Yttrandefrihet handlar om att man får säga saker som andra inte tycker om att höra. Det är ganska många som inte förstår det, säger Paludan i en av filmerna.

Känner sig inte säker i Sverige

Rasmus Paludan menar att han inte är säker i Sverige och har velat delta via videolänk från Köpenhamn. Det får han inte utan medverkade från en annan tingsrätt i Sverige.

– Jag har sagt att han inte får medverka från Danmark, utan han ska medverka från svensk domstolslokal. Sedan berättar vi inte var. Någonstans i Sverige kommer han att vara, säger Nicklas Söderberg.

Rättegången fortsätter och avslutas under tisdagen.

Rättegång mot Rasmus Paludan

Nu är det försvarets tur.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vem är Rasmus Paludan? – få en kort sammanfattning i klippet ovan.

Förhöret är slut. Rättegångens första dag är slut och vi fortsätter i morgon rapporteringen. Då handlar det om resterande åtalspunkter, ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp och förolämpning. Välkomna då.

Nu är försvaret klar med sina frågor till Paludan. Rättens ordföranden ber om några klargöranden från Paludan

- Jag är islamkritiker och kritiserar islam. Inte muslimer, säger Paludan.

Är det alltså ingen slump att du säger ordet islam?

- Jag vill kritisera idéer inte människor.

Har du haft för avsikt att uttrycka missaktning mot muslimer.

- Nej, bara mot dem som kastade sten på mig.

Du hade tagit del om kontroverserna kring att bränna koraner, och där du uppfattade att det inte var ett problem rättsligt. Är det korrekt uppfattat?

-Ja, svarar Paludan

Hur uppfattar du beslutet från polisen att tillåta sammankomsten så som det stod i ansökan.

- Jag uppfattade det som att detta inte var problematiskt, säger Paludan.

Paludan svara som tidigare på svenska som han behärskar i stort sett felfritt.

Advokat Olov Mattsson Dismats ställer frågor till Paludan.

Åklagaren fortsätter vill nu också veta var den jacka som Paludan har på sig under mötena. Detta är en jacka som är förbjuden på vissa ställen i Tyskland. Jackan förknippas med nazistiska kopplingar.

- Det finns folk som har extrema synpunkter med dessa jackor. Jag har på jackan för att jag tycker det är fel att man förbjuder den i parlamentet i Tyskland

Åklagaren påstår att det finns två domar i Danmark som tangerar Hets mot folkgrupp.

- När du säger de här sakerna på nytt på Skånegården, har du ingen tanke då att det återigen kan uppfattas som kränkande?

- Jag menar ju att jag inte har sagt olagligheter. Jag tänkte ju mer på att jag sagt samma saker tio gånger tidigare vid möten i Sverige. Då tänker jag att det inte är Hets mot folkgrupp. Jag nämner ju inte heller muslimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet