• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/Firas Razak

Efter SVT:s granskning – Region Skåne polisanmäler misstänkt korruption

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s avslöjande om upphandlingen av det digitala verktyget Vårdexpressen leder nu till att Region Skåne polisanmäler misstänkt korruption. Den externa granskningen som är gjord av företaget PWC stärker misstanken om att oegentligheter kan ha förekommit.

I januari stoppade Region Skåne omedelbart Vårdexpressen efter SVT:s avslöjanden. Samtidigt beslutade regiondirektör Alf Jönsson att en extern granskning skulle genomföras.

Nu har utredningen slutförts av revisionsföretaget PWC och den bekräftar att det kan ha förekommit oegentligheter genom att ett fåtal personer agerat olämpligt under upphandlingsprocessen och i strid med LOU (Lagen om offentlig upphandling).

Vårdexpressen

Lämnat över utredningsmaterialet

PWC gör bedömningen att det finns misstanke om brott. Region Skåne följer rekommendationerna i den externa granskningen och har gjort en polisanmälan och lämnat över utredningsmaterialet till polisens nationella antikorruptionsgrupp inom NOA (nationella operativa avdelningen).

Relevanta arbetsrättsliga åtgärder kommer också att vidtas mot medarbetare i Region Skåne.

– Vi ser extremt allvarligt på att uppgifterna om oegentligheter nu bekräftas av den externa granskningen och att ett fåtal individer agerat olämpligt. Det är mycket ovanligt att tvingas göra polisanmälan, vilket kräver att vi har grund för misstanke. Desto viktigare att vi valde att agera direkt. Utredningen visar att beslutet var korrekt, att avbryta samarbetet och att tillsätta en utredning för att få fram fakta på bordet. Med den som grund kan vi nu vidta de åtgärder som krävs och lämnar över utredningen till rättsliga instanser, säger Alf Jönsson, regiondirektör vid Region Skåne, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Kan ha fått tillgång till info

Utredningen har identifierat att en medarbetare i Region Skåne som deltagit i upphandlingen kan ha haft incitament att påverka upphandlingen för egen vinning.

Det finns också uppgifter om att ytterligare medarbetare i Region Skåne agerat på ett olämpligt sätt. Det företag som vann upphandlingen har enligt utredningen fått tillgång till information och kan därmed blivit otillbörligt gynnat.

I och med att Region Skåne polisanmält händelsen vidtar rättslig prövning. Det innebär att Region Skåne inte kommer att ge några ytterligare kommentarer om utredningens innehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet