• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tillträdesförbudet: Bara var tredje anmälan leder till portning

Publicerad

Drygt ett år har gått sedan lagen om tillträdesförbud till butik stiftades. Det är tänkt att vara ett verktyg för butiksägare som vill porta brottsbenägna indivder. Men endast en tredjedel av ansökningarna beviljas av åklagare.

– Det är skrämmande, säger handlaren Michal Wieloch i Lund.

När lagen om tillträdesförbud i butik trädde i kraft blev det straffbart att vistas i en butik om man blivit tilldelad ett förbud av en åklagare.

– Den lagen har jag väntat länge på, säger Ica-handlaren Michal Wieloch som driver en butik på Norra Fäladen i Lund.

Enligt honom försvinner många varor ur hans Ica-butik. Dessutom händer det att personal och kunder hotas.

– Därför anmäler jag alla brott jag ser och ansöker om att porta folk. Men än så länge är det bara ett ärende som har lett till ett faktiskt tillträdesförbud, säger han.

Knappt en tredjedel beviljas

Siffror från Åklagarmyndigheten visar att 32 procent av alla ansökningar om tillträdesförbud beviljades under första året. 67 procent avslogs och resten hade antingen återkallats av anmälaren eller var ännu inte lagförda.

– Det är skrämmande. I teorin lät lagen bra, men i praktiken verkar det svårt, säger Michal Wieloch.

För tillfället är det ett 20-tal individer som inte är välkomna in i hans butik. De flesta har han ertappat med att stjäla alltifrån en godisklubba till att proppa jackan full med kött. Dessa personer ber han att lämna sin butik.

– Jag löser saker på mitt sätt istället. Jag vägrar låta detta hända i min butik, säger han.

Vill se förenkling

En företagare har rätt att sälja till vem den vill, så länge som ägaren inte diskriminerar någon. Men Michal Wieloch önskar också att lagen om tillträdesförbud vore enklare att tillämpa.

– Om jag har bildbevis, vittne och ett erkännande från en person som har begått ett brott i min butik, då skulle jag vilja kunna utfärda förbudet på plats med hjälp av en polis, säger han.

Hör Michal Wieloch berätta om situationen i hans butik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.