Ronny Frick är enhetschef för klinisk mikrobiologi och berättar om en extrem arbetsbelastning för personalen. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Övertid och extrapersonal för att klara provtagningen

Uppdaterad
Publicerad

Extrapersonal och anställda som jobbar långt in på natten. Situationen på Region Skånes laboratorium i Lund är mycket ansträngd och antalet coronatester som ska analyseras ökar varje vecka.

Ronny Frick är enhetschef för klinisk mikrobiologi. Han berättar att det är full aktivitet på laboratoriet på sjukhusområdet i Lund.

– Personalen har gjort en extrem insats och de jobbar på jättebra, säger Ronny Frick.

Hit kommer alla de coronatester som tagits på sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden och provtagningsstationer för vårdanställda. De självtester som skåningarna tagit skickas däremot till Linköping.

Studenter jobbar extra

För att klara av anhopningen av prover med misstänkt corona som ska analyseras har 20 personer extraanställts, bland annat medicinstudenter.

De insamlade provtagningspinnarna får inte ligga för länge i de provrör de kommer in i, för då kan resultatet bli mindre tillförlitligt. Därför har personal jobbat långt in på natten för att föra över provmaterialet.

– Tyvärr så är det övertid varje kväll, säger Ronny Frick.

En stor del av arbetet går ut på att packa upp och registrera de inlämnade proverna.

Missar målet

Region Skåne klarar i nuläget inte av målet om ett provsvar inom ett dygn – det kan dröja upp till tre dagar när det gäller smittspårningsproverna, berättar Ronny Frick.

Förra veckan kom 15000 prover in, och Ronny Frick räknar med att antalet kommer att öka framöver.

– Snart kommer julen och alla ska börja träffas så vi räknar med att hålla på hela våren i alla fall, säger han.

Den maximala kapaciteten för laboratoriet är egentligen 9500 prover per vecka.

Under torsdagen meddelade Region Skåne att 200 000 snabbtester köpts in. Ronny Frick tror inte att detta kommer påverka arbetsbelastningen på laboratoriet i någon större omfattning.

– Vi kommer antagligen att ligga över vår maxkapacitet ändå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.