Blentagruppens veterinär Bodil Wahlgren berättar att det är första gången på 60 år som anläggningen drabbas av fågelinfluensan. Foto: Patrik Cegrini (SVT)/privat

Fågelinfluensa konstaterad – 18 000 kycklingar avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensa har konstaterats på en stor äggkläckningsanläggning i Skåne. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. 18 000 smittade fåglar kommer att avlivas och de aktuella byggnaderna saneras.

Smittan är konstaterad i två av totalt tolv hus på anläggningen.

Samtliga 18 000 djur i de aktuella byggnaderna ska avlivas och byggnaderna saneras. Jordbruksverket har även beslutat om spärrförklaring av den smittade anläggningen, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården.

”Myndigheter, fjäderfänäringen och det drabbade företaget arbetar med full kraft för att få kontroll över utbrottet och minska risken för spridning av smittan inom anläggningen”, skriver Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning i ett pressmeddelande.

Det är företaget Blentas anläggning utanför Blentarp i Sjöbo kommun som drabbats.

– Det är klart att det är allvarligt att det kommer in en smitta och att vi måste avliva djur, säger Bodil Wahlgren, veterinär på Blentagruppen.

Hon menar dock att det finns goda förhoppningar för att smittan inte kommer att spridas ytterligare i anläggningen då den upptäcktes snabbt. Vilka ekonomiska konsekvenser utbrottet kommer att medföra är för tidigt att svara på, säger hon.

Vilda fåglar sprider smittan

I ett område på tio kilometer runt den smittade anläggningen har Jordbruksverket upprättat restriktionsområden, där särskilda restriktioner gäller för fjäderfäanläggningar.

”Utbrottet är naturligtvis bekymmersamt eftersom det rör en stor anläggning, och det finns många andra fjäderfäbesättningar i närområdet”, säger Katharina Gielen i pressmeddelnadet.

Smittan har i det här fallet med största sannolikhet spridits indirekt från vilda fåglar.

– Vi hoppas ju naturligtvis inte på fler utbrott, men det går inte att utesluta med tanke på att vi har ett smittryck ute bland de vilda fåglarna, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou till SVT Nyheter Skåne.

Hon menar att risken att människor blir smittade i det närmaste är obefintlig.

– Men de som arbetar i nära kontakt med fåglarna med avlivning och sanering använder skyddsutrustning som en säkerhetsåtgärd, tillägger hon.

Kalkoner och höns drabbade

Under den här influensasäsongen har totalt sju fall av högpatogen fågelinfluensa upptäckts på vilda fåglar i Sverige, sex i Skåne och ett på Gotland.

Sjukdomen har också drabbat en kalkonbesättning och en mindre gård med hobbyhöns i Skåne. Sedan 6 november gäller skyddsnivå 2 för fågelinfluensa i hela Sverige. Det innebär att huvudregeln är att tamfåglar ska hållas inomhus, men att det finns vissa undantag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.