Den misstänkta danska fiskebåten filmades av Greenpeace samtidigt som vajern till vad som ser ut att vara en bottentrål kapades. Foto: Greenpeace

Filmade misstänkt tjuvfiske i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Miljöaktivistgruppen Greenpeace har filmat en dansk fiskebåt som organisationen hävdar ägnar sig åt tjuvfiske i Öresund. Den danska fiskebåten använder sig enligt organisationen av bottentrålning, en fiskemetod som varit förbjuden i Öresund sedan 1930-talet.

Greenpeace påstår sig vid flera tillfällen ha observerat fiskebåtar som ägnat sig åt bottentrålning i Öresund. Det ska röra sig om fiske både i delar av sundet som alltid är skyddade från trålning och områden som under perioder är fredade med anledning av lekande torsk.

Greenpeaces talesperson uppger att de har registrerat misstänkt tjuvfiske vid sex tillfällen.

I en video, som organisationen filmade i söndags och har publicerat på sin hemsida, syns ett danskt fiskefartyg som drar vad som ser ut att vara trålningsutrustning efter sig. När Greenpeace båt i filmen vid ett tillfälle lagt sig jämsides med fiskebåten kapas plötsligt vajern som håller i trålen och utrustningen sjunker till botten.

– Vi ser tydligt att han drar en trål och sen klipper han av den. Det skulle han inte ha gjort om det inte var olagligt, säger Magnus Eckeskog, havsansvarig på danska Greenpeace.

”Kan orsaka mycket skada”

Organisationen skriver på sin hemsida att det är oacceptabelt att det bedrivs olagligt fiske i Öresund och att trålandet skadar fiskarna i lekperioden och riskerar att ödelägga fiskens boplatser.

– Som det verkar är de några få fiskare som håller på med det här. Problemet är att även en liten båt som använder en sådan destruktiv metod som bottentrålning kan orsaka mycket skada. Sen förstör det också för dem som fiskar lagligt, säger han.

Greenpeace lämnade under gårdagen in filmen till den danska Fiskeristyrelsen som ska gå igenom materialet för att undersöka filmen. Myndigheten kommer också att tala med den utpekade fiskaren.

– Om det skulle visa sig vara olagligt så tar vi allvarligt på det. Då är det fullt möjligt att vi kommer att polisanmäla eller ta till andra åtgärder, till exempel dra in fiskarens licens, säger Arne Madsen på det danska Fiskerikontrollkontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.