idehistoriker Andreas Önnerfors, demonstranter från davis cup 20009

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I bilderna syns demonstranter kasta sten mot polisbussar. Något som vissa användare på X påstod hade hänt under demonstrationen 9 maj i år. Foto: Arvid Grange/SVT och Sydsvenskan

Filmer på våldsamma demonstranter var från 2009 – ”Taktiken är väldigt välkänd”

Uppdaterad
Publicerad

Filmklipp på gårdagens demonstration, med tusentals demonstranter på Malmös gator, har spridits på sociala medier. Bland dem spreds bilder på våldsamma demonstranter som visade sig vara desinformation.

– Man tar gammalt material och påstår att det är filmat nu, säger desinformationsexperten Andreas Önnerfors.

Flera tusen pro-palestinska demonstranter tågade under torsdagen genom Malmö.

Bland filmerna som spreds på demonstrationen på sociala medier spreds även filmer som visade våldsamma demonstranter som vandaliserade polisbilar.

Eurovision song contest 2024

Se bilderna som spreds och intervjun med Andreas Önnerfors i inslaget.

Filmklipp från 2009

I flera inlägg på X skriver användare som publicerat filmerna att det är pro-palestinska ”ligister” som attackerar fordonen som eskorterar den israeliska sångaren Eden Golan.

Vid närmare analys har folk upptäckt att filmerna inte alls är vad de utger sig för att vara, utan i själva verket är från 2009, då demonstranter attackerade polisfordon under en protest i samband med Davis Cup.

”Vet inte vem som ligger bakom”

Detta är den första desinformationen som försöker påverka rapporteringen om det spända läget under Eurovisionveckan, som desinformationsexperten och idéhistorikern Andreas Önnerfors har sett hittills.

– Det kan hända att det här bara är början på en större kampanj. Vi vet inte vem som ligger bakom. Sannolikt är det någonting som troll-konton har skapat, säger Andreas Önnerfors.

– Taktiken är väldigt välkänd. Att man tar gammalt material och påstår att det är filmat nu för att manipulera bilden av vad som egentligen händer.

En falskt klipp som sprids från Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s genomgång av det virala klippet i videon. Foto: Faksimil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet