Fiskare i Lomma räknar med bindor och toapapper i näten

Uppdaterad
Publicerad

När orenat avloppsvatten ska släppas ut i Öresund från den danska sidan befarar yrkesfiskare på den svenska sidan att det kan påverka fisket.

– När så stora mängder avloppsvatten ska släppas ut på så kort tid kommer man nog att märka av det, säger Johan Linde, yrkesfiskare i Lomma.

Det som släpps ut i havet med orenat avloppsvatten är inte enbart fosfor och kväve. Det är en mängd kemikalier och medicinrester som spolas ut och det är fiskarna som kommer att ta störst skada.

Det hävdar Kjell Andersson, dykare och undervattensexperten, som i 50 år har dokumenterat vad som sker under ytan i Öresund.

– Om vi pratar om kemiska ämnen kan det röra sig om 15 000 olika ämnen som kan komma med ut i havet, säger Kjell Andersson.

Hamnar på tallriken

Kjell Andersson säger att fiskar söker sig till utsläpp och äter upp det som bjuds. De kan då få i sig skadliga ämnen som sedan först över till människor som äter fisken. Redan på 80-talet såg Kjell Andersson att fiskar fick sår och sjukdomar som han menar kunder härledas till utsläpp av orenat vatten i Öresund.

Hur snabbt det stora utsläppet på 290 000 kubikmeter danskt avloppsvatten når Sverige säger han är svårt att bedöma.

– Det beror på vindar, strömmar och temperaturen i vattnet. Eftersom avloppsvattnet är sött så tar det lite tid innan det blandas med det salta vattnet i havet. Det vi vet är att det driver över på den svenska sidan om vi får västliga vindar.

Startar måndag

Om de danska företagen Hofor och Novafos sätter sina planer i verket ska utsläppen starta i morgon, måndag och pågå i fem dagar. På söndagskvällen förväntas miljöborgmästaren i Köpenhamn ge besked om ifall det politiskt går att stoppa utsläppen, vilket flera danska och svenska politiker har krävt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.