Det visar resultaten av SVA:s undersökning av sjuka torskar från Hanöbukten.
– Det vi nu kan se stärker de observationer som vi fått in från fiskare i Hanöbukten, säger Mats Svensson på Havs- och vattenmyndigheten (HAV).
Samverkande faktorer
I flera år har fiskare i Hanöbukten rapporterat om sårskadad fisk, illaluktande vatten och att fisken flytt från områden där den tidigare brukade vara. Efter ett nödrop från bland annat länsstyrelsen i Skåne fick HAV i uppdrag att kartlägga situationen. I höstas kom den så kallade Hanöbuktsutredningen från HAV. I den konstateras att det sannolikt är ett antal samverkande faktorer som ligger bakom problemen i Hanöbukten, faktorer som är gemensamma för hela södra Östersjön. I rapporten nämns bland annat övergödning och att vattnet som rinner ut i bukten blir allt brunare.
Många frågetecken
Samtidigt slår man fast att det finns kunskapsluckor inom vissa områden. Bland annat när det gäller just den sårskadade fisken. Därför fick Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i uppdrag att ta prover på sårskadad fisk. Det är de analyserna som nu är klara. Sammanlagt har man undersökt fem torskar med sårskador som fångades i oktober 2013.
Undernäring och skador
I analyssvaret från SVA som Sydnytt tagit del av står: ”Denna provtagning pekar på förekomst av ett antal olika smittämnen samt skador på yttre och inre organ. Två av de undersökta fiskarna visade tydliga tecken på undernäring.”
- De är sjukare än vad vi trott, det är ovanligt med så många olika infektioner i en och samma fisk, säger Mats Svensson på Havs- och Vattenmyndigheten (HAV).
Behövs fler studier
Att det bara rör sig om fem fiskar gör att det inte är möjligt att bedöma hur spritt problemet är. Det är inte heller möjligt att utifrån detta materialet dra några nya slutsatser om orsakerna till situationen.
– Detta visar tydligt vikten av att göra systematiska studier av detta och vi hoppas få klartecken för att gå i gång med det så snart som möjligt, säger Mats Svensson.