Sedan värnplikten återinfördes för tre år sedan har kvinnornas andel totalt ökat med omkring en procentenhet per år till drygt 17 procent. Men Försvarsmaktens mål är 20 procent.
– Vi når inte måltalet men vi har en positiv trend, säger Jenny Ström som är kommendörkapen och chef för rekryteringssektionen hos Försvarsmakten.
Högst andel i Karlskrona
Men bryter man ner siffrorna på de orter där utbildningarna finns så blir andelen kvinnor på vissa förband mycket högre.
Flygflottiljerna Ronneby, Luleå och Såtenäs har en andel på mellan 24 och 40 procent. Och Sjöstridsskolan i Karlskrona drygt 31 procent för att ta några exempel.
Totalt är det nästan 5 000 kvinnor och män som i år gör värnplikt med grundutbildning. Runt 100 000 får fylla i ett mönstringsunderlag och utifrån deras svar kallas omkring 15 000 till mönstring.
Kvinnornas intresse i mönstringsunderlaget är lägre
– Det är fler män än kvinnor som svarar positivt på motivation och intresse och sen finns också befattningar som svårare för kvinnor att få av fysiska skäl, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.
– Det handlar om muskelstyrka och då finns det förband i armén framförallt som har högre krav vilket gör att det blir svårt även för män men framförallt för kvinnorna att klara de kraven, säger Jenny Ström.
I klippet ovan berättar Jenny Ström, chef för rekryteringssektionen vid Försvarsmakten, mer om till vilka förband kvinnorna främst söker sig till.
Stora skillnader mellan förbanden
Kravprofilerna i stort uppdaterades 2019 framförallt kopplat till marinen och flyget men även också till delar av armén. Tekniken har underlättat vissa fysiskt krävande arbetssätt. Delvis har det fått effekten att andelen kvinnor ökat rejält på vissa orter.
– Kanske det finns en stereotypisk manlig bild av armén som flyget och marinen inte verkar ha hos de unga kvinnorna, säger Jenny Ström på Försvarsmakten.
En positiv trend
Målet är att kvinnornas andel av värnplikten ska bli 30 procent till 2025. Långsiktigt pågår ett forskningsprojekt där kravprofilerna ses över vid sidan av fortsatta informations- och utbildningsinsatser.
– Vi ser en positiv trend i intresset bland kvinnorna att göra sin värnplikt. Det har vi sett framförallt i det senaste årets mönstringsunderlag som är utskickat till årskullen inför nästa grundutbildningsomgång, säger Jenny Ström.