Beroendemottagningen Triangeln har tillfälliga lokaler i år men har samma uppgift – att fånga upp personer med tydliga tecken på alkoholism. Personer som söker vård här är ofta i arbete, har relativt normala liv och behöver inte kopplas till socialtjänsten.
Ingen minskning av vårdsökande under pandemin
Överläkaren Anders Håkansson har tillsammans med forskarkollegor vid Lunds universitet undersökt hur pandemin påverkat vårdsökandet.
– Vi tittade på om vårdsökandet påverkades av antalet smittade eller Systembolagets försäljning och det gjorde det inte. Vårdsökandet påverkades inte av pandemins intensitet eller alkoholförsäljning, säger Anders Håkansson.
Fler kvinnor sökte vård
Det man däremot kunde konstatera var att av de vårdsökande som kom till mottagningen, så var en större andel kvinnor än tidigare. Det resultatet vill forskare undersöka mer, genom intervjuer med kvinnor om vad som fått dem att söka vård. Vidare vill de även se till hur alkoholvanor påverkats efter pandemins restriktioner.
– Idag är vi inte begränsade av pandemin på något sätt som hämmar alkoholförsäljning eller konsumtion. Det kan fortfarande vara så att effekter av ändrade levnadsvanor kan leda till ökade alkoholproblem.
För få söker vård
På ett sätt är det positivt, menar Anders Håkansson, att fler kvinnor söker vård för alkoholproblem för att det betyder att fler får hjälp. Det är många i Sverige som lever med alkoholproblem som inte fångas upp av vården.
– Vi i vården har en tendens att fråga för lite om alkohol, säger Anders Håkansson, forskare och överläkare på beroendemottagningen Triangeln.
Vad tycker du om det?
– Det är ett problem eftersom alkoholberoende är en folksjukdom, det är en vanlig sjukdom – cirka fem procent har ett alkoholberoende. Det har en stor påverkan på folkhälsan rent allmänt.
Se mer i klippet ovan.