Alkoholismen fängslade Maria – nu börjar hon om sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Hon drack en bag-in-box om dagen när hon var som djupast i sin alkoholism. Nu är Maria Grönhave nykter sedan nio år och uppmanar folk i hennes situation att söka hjälp.

– Jag var livrädd för att folk skulle upptäcka vad jag gjorde på kvällarna, säger hon.

– Jag var aldrig borta från jobbet, snarare tvärtom.

Skammen som Maria Grönhave från Landskrona hade över sin alkoholism gjorde att hon gömde det för sin omgivning, så väl att hennes chef och kollegor inte trodde på henne när hon berättade.

Hon skilde sig från sin man för att hon inte klarade av att se honom i ögonen. Trots att hon visste att livet går sönder i takt med att hon dricker, kunde hon inte sluta.

– Jag vet att jag gör fel och ändå tvingas jag göra det. Det blir en enorm skam i det.

”Jag har fått ett nytt liv”

Efter att Maria fick hjälp så vill hon inte glömma det som varit, utan istället njuta av livet hon numera lever.

– Jag har inte fått tillbaka mitt liv – jag har fått ett nytt liv. Jag har känt ett enormt stöd från familj, vänner och mina barn framförallt , säger Maria.

Varför hon väljer att framträda i media är främst för att hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation och slåss med samma sjukdom. Som inte sökt hjälp eller gömmer sina problem för andra.

– Vi är alldeles för många som dör.

Läkare: Folk söker inte vård

Enligt Anders Håkansson, överläkare och verksam på beroendemottagningen Triangeln i Malmö, är det alldeles för få som söker hjälp för sin alkoholism.

– Väldigt många med alkoholberoende får inte vård. Generellt är det en utmaning för vården att göra sig tillgänglig och attraktiv för bredare grupper av patienter med alkoholproblem. Vi vet också att frågor om alkohol är lätta att missa i vården, säger han.

Hör Maria berätta mer om sin alkoholism i videon.

Hit kan du vända dig om du har problem med alkohol:

1177 Vårdguiden – Hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.

Anonyma Alkoholister – Erbjuder hjälp för den som vill sluta dricka.

Alkoholhjälpen – Stöd och hjälp för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Alkohollinjen – Stöd och hjälp per telefon för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.