Prostatacancerföreningen om väntetiderna: ”Katastrofalt”

Publicerad

Oro, ovisshet och rädsla för att dö. Det är känslorna många skånska män med prostatacancerdiagnos får tampas med. Nu öppnar prostatacancerföreningen Pro Vitae upp en lokal i Åhus där de ska kunna få stöd och tröst.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerssjukdom men samtidigt är överlevnadsgraden över en tioårsperiod på 85,8 procent enligt Cancerfonden. Men enligt Jan Frick, som är ordförande för nordöstra Skånes prostatacancerförbund Pro Vitaes, är det inte något som alltid når fram till de som diagnosticeras.

– Man går hem och så tänker man: cancer, det är ju samma som döden, men det är det inte, säger han.

Vården – Val 2022

När dessutom tiden från diagnos till behandling i just Skåne är näst längst i hela landet blir det mycket tid att tänka dessa mörka tankar.

– Det är katastrofalt. Ingenting är väl värre än att vänta på ett besked och om man då fått ordet cancer till sig från en läkare, det är klart att man är orolig då.

Lokal för samtal

Jan Frick och föreningen anser att vården inte tar sitt ansvar för den psykologiska aspekten hos de män som diagnosticeras och kan få vänta i över tre månader på att få inleda en behandling. Därför har de nu öppnat en lokal i Åhus.

– Vi vill göra en insats för dessa människor för att föra ett samtal med dom och tala om att alla som har diagnosen prostatacancer dör inte.

Följ med in i lokalen i klippet högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet