Foto: Fanny Palm

Utredning om grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Ett livsverk som gått upp i rök. Så säger Håkan Hellqvist, ägare till ett åkeriföretag som drabbades av den stora branden i Helsingborg i går. När han på söndagsmorgonen fick höra att det börjat brinna kastade han sig i bilen.

– Det gick i 200 kilometer i timmen och hjärtat slog för fullt. Jag såg rökpelaren på långt håll och så tänkte jag att det nog var riktigt illa. Det är hårt att se någonting man byggt upp under så lång tid försvinna på ett par timmar, säger Håkan Hellqvist, åkeriägare i Helsingborg.

Miljoner i materiella skador

Larmet om storbranden kom till SOS tidigt på söndagsmorgonen. Ett industrihotell med ett tiotal företag på området Planteringen stod i lågor. Sex räddningstjänster arbetade under hela söndagen med att bekämpa branden och på eftermiddagen var den under kontroll. Ingen person skadades men det handlar troligen om mångmiljonbelopp när det gäller materiella skador.

– Det är hela terminalen och tre bilar som är brännskadade. Kontoret är vattenfyllt så i dag börjar vi jaga nya lokaler, kontor och bilar, säger Håkan Hellqvist.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand och under dagen har tekniker varit på plats. Högintressant i utredningen är en liten lastbil som var uppställd utanför lokalerna och brann när räddningstjänsten kom till platsen.

Tror ni att branden började i lastbilen?

– Alldeles för tidigt att säga. Lastbilen stog nära byggnaden så det kan ha varit byggnaden som började brinna först eller vice versa, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, kommunikatör på polisen.

Vad är det då som gör att ni misstänker att branden är anlagd?

– Det var ingen självklarhet att det skulle ha börjat brinna, det var inte så att blixten slagit ner eller något sådant. En brand har upstått och det är oklart hur, därför är den rubricerad som grov mordbrand, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Intresserade av vittnesuppgifter

Polisen inväntar nu resultatet av den tekniska undersökningen och är också intresserade av att komma i kontakt med vittnen. Och Håkan Hellqvist är trots det som hänt fast besluten att jobba på som vanligt, så gått det nu går.

– Nu så har vi precis fått en ny lokal och bilarna som vi har kvar har vi snurrat på hela natten. Folk har ställt upp så att kunderna inte ska bli drabbade så det känns bra, säger Håkan Hellqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.