En delad bild som visar två olika scenarier. Den vänstra sidan visar en professionell porträttbild av en person i kostym. Den högra sidan visar en man i röd tröja och svarta byxor som städar vid en sjukhusdörr märkt ”Hjärtmottagning”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Fritzon (S) var regionstyrelsens ordförande när it-plattformen infördes i Region Skåne. I efterhand anser han att de borde tagit ett annat beslut. Foto: Joel Sund/SVT

Efter mångmiljonfiaskot med it-plattformen i Region Skåne – S: ”Förmodligen ett beslut som inte borde tagits”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne har beslutat att skrota en it-plattform som köptes in 2017 för att spara över 100 miljoner kronor genom effektiviseringar – men som istället slutade i fiasko.

– Vi grundar det helt och hållet vårt beslut på servicenämndens förslag, säger Henrik Fritzon (S) som var regionstyrelsens ordförande när plattformen infördes.

It-plattformen CAFM, Computer aided facility management, köptes in för att effektivisera ett tjugotal serviceområden inom Region Skåne. Fram till 2028 skulle plattformen spara regionen 106 miljoner kronor. Så blev det inte.

CAFM skulle övervaka och effektivisera bland annat regionens läkemedelshantering, lokalvård, tvätt och post. Totalbudgeten för plattformen låg till en början på 54 miljoner kronor och de pengarna skulle snart vara intjänade genom effektiviseringar.

Betalat 120 miljoner – nu skrotas den

Men ständiga problem gjorde att mer pengar behövde pumpas in för anpassa plattformen efter verksamheternas behov. Sammanlagt har regionen lagt 120 miljoner kronor på plattformen. Och nu ska den skrotas.

Problemen med plattformen har orsakat omfattande arbetsmiljöproblem inom regionens verksamheter och flera chefer har sparkats.

Programledare och Inger Tolsved Rosenkvist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kommenterar Inger Tolsved Rosenkvist (L) problemen med it-plattformen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.