En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Forskaren: Därför går färre unga på nattklubb

Publicerad

Minskad alkoholkonsumtion, dejtingappar och en oro för framtiden. Det är några av anledningarna till att unga inte går på nattklubb i samma utsträckning som tidigare, menar Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet som forskar om nattliv.

– De tänker mer på deras hälsa och framtid. Samt bekymrar sig för klimatförändringar och krig, säger han.

Enligt Sébastien Tutenges syns en minskning i viljan att gå på nattklubb i flera länder i Europa och framförallt i Norden. Han menar att utvecklingen började redan innan pandemin.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer har inte kvar nattklubbar mer.

Selma, 20 år: ”Jättesynd”

Sedan i våras finns det inte en renodlad nattklubb kvar i hela Blekinge, något som Blekinge Läns Tidning var först med att rapportera om.

– Mina föräldrar pratar om att de hade jättemånga ställen att gå på, medans vi inte har någonstans att gå. Det är jättesynd, säger tjugoåriga Selma Alm i Karlskrona.

”Har haft fest i alla tider”

Sébastien Tutenges säger att ungdomar som inte går på nattklubb riskerar att gå miste om kollektiv upprymdhet och en känsla av samhörighet.

– På ett sätt är det jättebra att ungdomar dricker mindre, samtidigt är det viktigt att säga att människor har behov av fest. I alla kulturer och alla tider har vi haft fest, musik och dans, säger han.

Färre anordnar dans

Att klubbandet minskar bekräftas av antalet beviljade danstillstånd i Sverige. År 2017 utfärdade polisen 1 552 sådana tillstånd, men efter pandemin har dansen på restauranger och nattklubbar inte riktigt återhämtat sig.

Sedan 1 juli 2023 behöver inte längre restauranger och nattklubbar tillstånd för att anordna danstillställningar. Däremot ska det anmälas till polisen, och fram till den sista augusti i år hade 773 tillstånd beviljats.

Beviljade danstillstånd över landet

2013: 715 stycken.

2014: 893 stycken.

2015: 1 450 stycken.

2016: 1 483 stycken.

2017: 1 552 stycken.

2018: 1 467 stycken.

2019: 1 282 stycken.

2020: 764 stycken.

2021: 681 stycken.

2022: 1 247 stycken.

2023: 1 123 stycken (653 före 30 juni 2023 och 470 anmälda till polisen efter 1 juli 2023).

2024: 773 stycken anmälda till polisen (fram till 31 augusti).

Källa: Polismyndigheten

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

35 åring • Jag hade likt flera av mina vänner gått ut på nattklubbar även i en högre ålder, som nu är 35. Problemet är att det finns inga klubbar som har 25 eller 30 årsgräns i närområdet. Man tvingas gå på samma klubbar som alla 18 åringar, något som känns otroligt jobbigt då vi är i olika faser i liver gällande kultur och etik.

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Nu stänger vi chatten och önskar alla en underbar fredagkväll! På nattklubb eller annat håll. Tack för alla inlägg :)

Don Pedro • Det är ju skitkul att dansa till bra musik! Jättebra träning, och nu för tiden är det ingen som röker cigaretter på klubbarna. Det var ett stort problem på 80- och 90-talet, när jag var mest ute. Allt stank av rök. Men kul var det!
Jag har aldrig varit berusad, så jag kom alltid hem utan problem . Kunde köra bil om jag ville. Blev hög av musiken och dansen istället. Fest behöver inte vara lika med alkohol!

Mias goda middag • Här kommer mitt bästa recept till ikväll: lägg frysta laxfileer i en smord ugnsform, salta, och täck dem med ostskivor eller riven ost. In i ugnen 200 till 225 grader, 20 till 25 minuter. Servera med ris och bechamelsås. Smaskens!!!

Smaklig middag!

Eve • Nattklubbar är för mig synonymt med större städer och Ibiza. I mindre orter träffas man på pizzerior. Så har det alltid varit, från 1980-talet till 2020-talet.

cissi • Hur länge pågår den här chatten? Ända tills i morron bitti, dvs ett helt dygn, eller? I så fall är det den längsta chatt jag sett...

Tills nattklubbarna stänger ;) Det är stort intresse för den så vi har låtit kommentarerna få utrymme.

Eller bara chips? • Är det någon som planerat någon god mat ikväll?

Kom med era bästa tips!

Marielle • Jag tror många unga är så djupt fast vid sina telefoner, appar och sociala medier att de inte hinner med att leva på riktigt. Nej fram för att logga ut och njuta av livet.

Daniel • Det har mycket att göra med priserna då allt har blivit dyrt. Dyrt inträdde, dyr öl och sedan medioker musik.

Nej, krökar hellre hemma.

Anneli • Hemma tillsammans med människor jag tycker om o litar på,gott att dricka äta o bara myyyyyysssa ,Det är riktigt festligt

Vad gör ni? • Vad gör alla ni som chattar här denna fredagskväll?

Ja. berätta om era bästa fredagstips!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.