En delad bild som visar en smartphone som visar visar koncentrationen av radon efter mätning över tid på vänster sida, och en person i en mörk tröja på höger sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Isakssons hus i Södra Sandby har radonsanerats. Nu ligger radonvärdet under gränsvärdet på 200 becquerel. Foto: Andreas Jelvefors/SVT

Forskaren: Indraget radonbidrag kan öka risk för lungcancer

Publicerad

Att det statliga radonbidraget till privatpersoner tagits bort riskerar slå mot privatpersoners ekonomi och hälsa. Den varningen kommer från professor Kristina Stenström vid Lunds Universitet. Var femte småhus har idag för hög koncentration av markradon. SVT Nyheter Skåne har träffat två husägare i Södra Sandby som själv fått bekosta sanering av höga radonnivåer.

Lennart Höglund står i sitt suterränghus i Södra Sandby. De två anställda från ett radonsaneringsföretag gör sista åtgärderna i hans hus för att få ned radonvärdet under Strålskyddsmyndighetens gränsvärde, 200 becquerel per kubikmeter. En radonsug har installerats, lister mot golvet har tätats och ventilationen förbättrats. Det har kostat Höglund tiotusentals kronor.

– Innan firman var här hade jag genomsnittsvärde mellan 1200 och 1400 becquerel, med peakar upp mot 4000, säger Lennart Höglund.

Södra Sandby är ett av flera områden i Skåne där boende riskerar exponeras för skadliga nivåer av markradon i sina hus. Den uranrika berggrunden frigör radioaktiv gas som letar sig in i bostäder. Strålskador från radon är efter rökning den vanligaste orsaken till lungcancer i Sverige, cirka 500 fall om året.

Var femte hus för höga värden

Kristina Stenström, professor i kärn- och partikelfysik, vid Lunds Universitet anser att problemet med radon är underskattat.

– Var femte småhus har radonnivåer som ligger över gränsvärdet. Och man bör göra nya mätningar i sitt hus minst var tionde år, säger hon.

Hon fortsätter:

– Grundrisken för att få lungcancer om man inte är rökare är 0,3 procent. Men för varje extra 100 becquerel per kubikmeter så ökar risken med 16 procent från grundrisknivån.

Trots lungcancerrisk finns många husägare som ignorerar problemet.

SVT Nyheter Skåne knackade dörr i Södra Sandby. Bara en av de som vi frågar har gjort en mätning de senaste tio åren. Två familjer har aldrig gjort någon radonmätning i sitt hus, trots att det finns tillförlitlig mätutrustning för en överkomlig peng.

Hot mot ekonomi och hälsa

Husägare med höga värden av radon kunde fram till 2022 söka statligt radonbidrag för att radonsanera sina hem. Att bidraget tagits bort anser Kristina Stenström är olyckligt.

– Konsekvensen kan bli att det slår mot både ekonomi och hälsa.

Den som inte mäter eller vidtar åtgärder kan få problem vid en husförsäljning.

– Jag visste inte mycket om radon inför försäljningen av vårt hus. Och med de värdena vi hade så hade det blivit svårt att sälja. Det känns skönt att vi nu vidtagit åtgärder och nu är under gränsvärdet, säger Daniel Isaksson i Södra Sandby.

Här kan du se var det finns höga halter av markradon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.