Kerstin Enflo är professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Foto: Jonas Andersson/SVT

Forskaren om flytten av E22: ”Man ser att livsnerven försvinner”

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheter i Linderöd har drabbats hårt till följd av E22:ans omläggning. Enligt Kerstin Enflo, professor i ekonomisk historia, är det vanligt att förändringar i infrastrukturen får sådana effekter.

– Infrastruktur betyder jättemycket för den lokala tillväxten, säger hon.

Infrastrukturen har historiskt varit viktig för samhällens framväxt. Samtidigt kan förlusten av infrastruktur, som tidigare har gagnat ett samhälle, drabba lokala verksamheter hårt. Enligt Kerstin Enflo, forskare i ekonomisk historia, är Linderöd ett tydligt exempel.

– I vanliga fall kan man inte se den här direkta effekten. Oftast bygger man infrastruktur till platser som redan växer, eller tvärtom att man inte bygger så mycket där det inte växer, men när man just lägger om en väg, då ser man att den här livsnerven försvinner, säger hon.

Finns hopp

Men hoppet är inte helt ute för befolkningen i Linderöd. Enligt Kerstin Enflo ger bättre vägar större möjligheter till pendling och därmed bättre förutsättningar för arbetsmarknaden i en region.

– En förhoppning är ju att även Linderöd ska kunna dras med i en positiv effekt som hela regionen får, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.