I Institutet för växtförädlings stora anläggningen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp pågår livsavgörande forskning.
– Om vi inte utvecklar grödor som vi kan odla i framtiden så har vi ingen mat, säger Cecilia Hammenhag, docent i växtförädling på SLU.
Här odlas och forskas på olika typer av växter som vi kommer att behöva odla och äta mer av i framtiden. Målet är att hitta de egenskaper, till exempel torktålighet, som växtförädlingsföretagen behöver för att få fram nya sorter.
Fröer från hela världen
För att lyckas behövs en stor genetisk variation. Här odlas fröer av bland annat ärtor och åkerbönor från hela världen – gamla kulturväxter, fröer från genbanker och moderna sorter.
Det forskarna gör är att koppla ihop växtens egenskaper med dess DNA för att kunna göra bedömningen – vilken egenskap styrs av vilken del av DNA:t? På det viset kan förädlingen snabbas på flera generationer.
– I stället för att titta på varje generation ute i fält för att se hur växten beter sig, kan man bara genom att titta på dess DNA, förstå hur den skulle bete sig på fält, berättar Cecilia Hammenhag.
Osäkra klimatscenarier
En stor utmaning är att ingen idag kan säga exakt hur framtidens klimat kommer att bli. Inte heller hur snabbt förändringarna kommer. Hypotesen idag är mer torka och mer nederbörd.
– Det görs försök att ta fram grödor som klarar både torka och mycket vatten, men man får nog också tänka sig att odla en större variation med olika grödor som tål olika sorters stress, säger Ceclia Hammenhag.
Se mer i klippet ovan.