I brevet står det att förskoleförvaltningen har svårt att erbjuda platser nära Limhamn och centrala Malmö. Föräldrarna erbjuds därför en tillfällig plats på Solurets förskola i Bunkeflostrand i väntan på en mer permanent plats nästa höst. Då kan man söka till fem förskolor inför höstterminen 2016.
Förskolechef Sari Olsson säger att deras verksamhet på Soluret nyss har startat upp och att de har plats till 108 barn.
– Vi har en obalans i stadens platser, ingen platsbrist, säger presskommunikatör Jenny Ränzlöw, på förskoleförvaltningen i Malmö.
Tack, men nej tack
Skulle man besluta att tacka nej till förskoleförvaltningens erbjudande så förlorar man sin köplats och man ”ombeds att inkomma med en ny anmälan” om man har fortsatt behov av förskoleplats.
En formulering som ställt många föräldrar frågande till om man därmed förlorar sin köplats helt och hållet.
– Då får man ställa sig i kö igen. Vill man inte ha den här tillfälliga platsen så får man helt enkelt ansöka på nytt, säger Göran Ernström, enhetschef på placeringsenheten för förskoleförvaltningen.
Inom fyra månader är man enligt lag garanterad en plats på en förskola. Tackar man då nej till en tillfällig plats så börjar klockan om på noll.
Irriterade föräldrar
Förvirringen och ilskan över detta har synliggjorts på sociala medier.
– Tänker tacka nej. Verkar ju helt åt skogen med förskoleplatserna i Malmö, skriver en mamma.
En annan ogillar situationen skarpt.
– Det är så dåligt från alla aspekter! Föräldrarna blir stressade, restiden längre, längre tid för barnen på förskola, miljön...
Och flera är förvirrade över hur man ska agera.
– Behåller man sin köplats? Måste man skola in barnet och sen kräva byte? Kan jag tacka ja och sen byta?
– Ska ni acceptera? Vi är så osäkra för det första ligger det så långt bort för det andra är det en förskola som är preliminär
– Vi bor i Hindby nästan vid Jägersro dessutom har jag inget körkort och mannen jobbar den tiden, så jag har ingen aning om varför vi blev erbjudna en sååå långt. Ska ringa förskoleförvaltningen på måndag.
Förskoleförvaltningens svar på dessa frågor är:
– Vi har ett ansvar för att få ihop det för alla. Alla behandlas lika, säger Göran Ernström.