ALT-text: En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar entrén till Malmö universitet med moderna byggnader och stora glasfönster. Den högra sektionen visar en person klädd i svart jacka och mössa, som står utomhus med en stadsmiljö i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT frågade lärarstudenter på Malmö universitet vad de tycker om det nya förslaget på betygskrav. Foto: SVT

Nya betygskrav i svenska för lärarstudenter – skulle halvera antalet antagna i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Blivande lärare, oavsett undervisningsämne, ska ha minst betyget C i svenska för att bli antagna till lärarutbildningen – det föreslår en ny utredning på beställning av regeringen.

– Det finns fler faktorer än gymnasiebetyg som spelar in i om man klarar utbildningen, säger Tobias Olsson, dekan på fakulteten för lärande och samhälle, vid Malmö universitet.

Det nya förslaget på skärpta antagningskrav gäller betyg i svenska på gymnasienivå. Alla blivande lärare ska ha minst betyget C och förskollärare minst D.

Liknande siffror i hela Sverige

Om kravet hade införts innan terminsstart hösten 2024, så skulle nästan hälften av Malmö universitets lärarstudenter nekats antagning, enligt siffror som SVT Nyheter Skåne har tagit del av.

Andelen lärarstudenter som inte hade blivit antaga med de nya kraven ser dessutom ut att ligga på liknande nivåer i hela landet, det rapporterar Vi Lärare.

”60 procent har hoppat av”

Utredningen slår fast att ett resultat av de nya kraven skulle bli ett kraftigt tapp av nya studenter. Samtidigt så beräknas färre studenter hoppa av.

– 60 procent av dem som går i min klass har hoppat av nu efter tre år, säger gymnasielärarstudenten Fritz Borg.

Förhoppningen är att utbildningen ska få högre status om andelen som enbart söker på grund av låga antagningspoäng minskar. Felicia Jackson, som går första terminen på grundskolelärarutbildningen på Malmö universitet, är positiv till förslaget.

– Jag tycker att C är ett minimum. Om du ska jobba med barn så behöver du ju kunna språket, säger hon.

Kritiken: ”Strypa tillförseln av nya lärare”

Andra studenter på lärarlinjen på Malmö universitet är mer skeptiska. Gymnasielärarstudenten Gustav Hillbert är inte säker på att han hade kommit in med de nya kraven, men han har ändå klarat utbildningen i tre år utan problem.

– Jag tror kanske inte att det är rätt tillvägagångssätt. Det vore bättre att höja kompetensen hos svenskalärare än att strypa tillförseln av nya lärare, säger han.

Betygskravet förväntas införas hösten 2027 om regeringen väljer att implementera förslaget.

Lärarstudenternas betyg i svenska

SVT Nyheter Skåne har begärt ut antagningsuppgifterna för de studenter som påbörjade sina studier på Malmö Universitets lärarprogram höstterminen 2024.

Grund- och ämneslärarutbildningen

• 370 elever antogs med betyg A-C i svenska från gymnasiet

• 345 elever antogs med betyg D-E i svenska från gymnasiet

• 135 elever räknas som ”övriga”. De flesta av dem har äldre gymnasiebetyg. Det är för närvarande oklart hur denna grupps betyg ska bedömas vid antagning i fortsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.