Johan Pehrson, utbildningsminister, Liberalerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen bra förutsättning”. Hör vad utbildningsminister Johan Pehrson (L) tänker om att lärarstudenter kommer in med allt lägre meritvärden – och i vissa fall 0,05 på högskoleprovet. Foto: Henrik Gustafsson

Johan Pehrson (L) om lärarprogrammen: ”Vi ska höja kraven”

Uppdaterad
Publicerad

Antagningskraven till lärarutbildningen har sjunkit de senaste tio åren – trots att politikerna velat motsatsen. Utbildningsminister Johan Pehrson (L) säger att det ska bli ändring på det genom att kraven höjs.

– Vi vet idag att många av de som kommer in med låga krav, de hoppar också av, säger han.

SVT Nyheters genomgång visar att det är ännu enklare att komma in på en lärarutbildning idag än för tio år sedan. Medelmeritvärdet bland de antagna till grundlärarutbildningar har sjunkit från 15,6 till 14,6 och vid många av lärarutbildningarna kommer alla sökande in som har grundläggande behörighet. Ett stort problem för de som studenter som brinner för att gå utbildningen menar han.

– Då matchas man med personer som kanske har väldigt låga förkunskaper och kanske inte har ett intresse för Sveriges kanske viktigaste uppdrag, säger Johan Pehrson (L), utbildningsminister.

Allt färre vill bli lärare

Han väntar på den utredning kring lärarutbildningarna som regeringen har beställt som ska lämnas över i november och där utredaren redan nu säger att han kommer föreslå skärpta krav och ändringar i utbildningen.

”Behöver öka attraktiviteten i läraryrket”

Utbildningsministern tror att skärpta krav kommer att leda till att något färre kommer in men också färre avhopp. Men han ser också andra tänkbara effekter.

– Vi tror ju att vi behöver öka attraktiviteten i läraryrket, och då höjer man statusen genom att man är tydligare med att det finns lite högre förkunskapskrav, säger Johan Pehrson (L), utbildningsminister.

Enligt antagningsstatistiken var det denna hösttermin 28 studenter med grundläggande behörighet som kom in med det lägsta sökbara högskoleprovsresultatet 0,05. Hör i videon ovan vad utbildningsministern tänker om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet