En kvinnlig lärare står framför en dator i ett klassrum, med en stor TV-skärm bakom sig. Runt om finns olika skolmaterial och en grön växt i förgrunden. Klassrumsillustrationer och affischer syns på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mia Popovac Budenberg berätta vad hon tycker är det bästa med att vara lärare, och vad som behöver göras för att fler ska lockas till yrket. Foto: Tiffany Lind/SVT

Läraren Mia i Sundsvall om minskade intresset för yrket

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolläraren Mia Popovac Budenberg i Sundsvall tror att människor kan bli avskräckta av yrket, eftersom många har bilden av att lärare idag bara går på knäna och får för lite resurser.

– Det är ett fantastiskt jobb som ger en extremt mycket, men det behövs jättemycket mer resurser, säger Mia Popovac Budenberg, grundskollärare på S:t Olofsskolan i Sundsvall.

Allt färre söker till lärarutbildningar i landet och på Mittuniversitetet har antalet ansökningar minskat med elva procent de senaste tio åren.

”Avskräckande”

Mia Popovac Budenberg är grundskollärare sedan fem år tillbaka. Hon tror att fler kan lockas till yrket, om man satsar mer på skolan och förstår hur viktig den är för samhället.

Allt färre vill bli lärare

– Jag tror att budskapen vi signalerar just nu är att alla lärare går på knäna, att det är för lite pengar in i skolan och att det är för få lärare på för många elever. Och jag tror att det är avskräckande, säger Mia, som är lärare för årskurs 4-6 på S:t Olofsskolan i Sundsvall.

Vill göra skillnad för eleverna

Det var Mias tidigare yrke inom psykiatrin med inriktning flickor och kvinnor med psykisk ohälsa som fick henne att skola om sig.

– Jag fick höra väldigt ofta att de önskade att de fått bättre hjälp i skolan för att klara sig bättre än vad de hade gjort, då bestämde jag mig, säger Mia Popovac Budenberg.

Hur ska en bra lärare vara?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet