• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

porträttbild på kvinna i höstljus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En lärarstudent ses som någon som är lite halvt dum. Det är fördomar som påverkar rekryteringen av lärare” – hör Evina Zebili, lärarstudent och kåraktiv, om fördomarna och ryktena som hon får höra kring sitt yrkesval. Foto: David Rydell/SVT

Lärarstudenter trötta på fördomar – Evina, 22: ”De lutar huvudet och tycker att det lite är gulligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det sprids många fördomar och rykten kring läraryrket och utbildningen, vilket påverkar lärarstudenter negativt. Det menar lärarstudenten Evina Zebili vid Uppsala universitet.

– Alla har en åsikt om mitt yrkesval och det får mig att ifrågasätta mig själv, säger hon.

Evina Zebili är inne på sin åttonde termin som lärarstudent. Under sin studietid har hon ofta fått höra att hon borde tänka om med sin utbildning.

– Folk tror att jag är dum och att jag bara pluggar lärare för att jag inte kom in på något annat. Lärare var mitt förstahandsval, säger Evina Zebili som också är ordförande för Sektion Lära vid Uppsala studentkår.

Allt färre vill bli lärare

Lärarutbildningen kritiserad

Lärarutbildningen har problem med att antalet sökande minskat och avhoppen ökat. Det finns också kritik mot innehållet i utbildningen. Men Evina Zebili tycker det glöms bort att lyfta varför lärarutbildningen måste bli bättre.

– Bra lärare gör skolan till en trygg plats där man känner att man har alla möjligheter i världen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet