Färre söker till grundlärarutbildningarna – bland annat vid Högskolan Kristianstad där antalet sökande minskat med nästan 50 procent

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra studenterna Louise Axelsson och Hanna Karlsson berätta om sin syn på läraryrket och dess framtid. Foto: SVT

Stort studenttapp för lärarutbildningarna – så vill högskolan locka fler

Uppdaterad
Publicerad

Färre verkar vilja bli lärare – åtminstone är det färre som ansöker till lärarutbildningarna. Vid Högskolan Kristianstad har antalet sökande till grundlärarprogrammet minskat med nästan 50 procent sedan 2015.

– Jag tror det kan låta som ett skrämmande yrke, säger Hanna Karlsson som pluggar till lärare i Kristianstad.

– Det är en viktig yrkesroll så det är väldigt tråkigt att färre söker, säger lärarstudenten Hanna Karlsson som menar att utbildningarna behöver visa upp sig mer, på till exempel mässor.

– Vi behöver visa upp yrket och vad det innebär så att folk ger det en chans, fortsätter Hanna Karlsson som tror att många uppfattar lärarrollen som skrämmande.

Allt färre vill bli lärare

Dekanen: Måste locka fler grupper

Charlotte Tullgren, dekan på lärarfakulteten vid Högskolan Kristianstad, menar att man behöver jobba för att locka fler grupper av studenter.

– Vi tänker att det finns fler grupper än de unga ungdomsstudenterna som skulle kunna vilja bli lärare och det gäller för oss att finna utbildningsformer som passar, säger Charlotte Tullgren och tar som exempel att personer som jobbat med annat ett tag kanske inte alltid är så sugna på att gå tillbaka till att leva på enbart CSN.

Minskat intresse gör det enklare att komma in

Medelmeritvärdet för de antagna på grundlärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad har sjunkit de senaste åren. Höstterminen 2015 var det 15.91 vid urval 2. Höstterminen 2024 är medelmeritvärdet bland de antagna 14.03 – vilket är näst lägst i landet.

Antalet sökande har minskat med 46 procent – 991 sökte till grundlärarprogrammet vid Högskolan Kristianstad inför höstterminen 2015, inför höstterminen 2024 var siffran 536.

I videoklippet: Charlotte Tullgren om hur de ska locka fler studenter – och 25-åriga Febe Larsson om vad som skulle kunna få henne att bli lärare.

så mycket har intresset för att bli grundskollärare sjunkit

Skillnaden i andelen ansökningar till grundlärarprogrammen/utbildningarna med inriktning Grundskollärare för förskoleklass till årskurs 3 samt inriktning Grundskollärare för årskurs 4-6, vid sista ansökningsdag höstterminen 2015 jämfört med höstterminen 2024. En sökande kan söka till flera utbildningar.

  1. Karlstads universitet: -70 procent
  2. Högskolan i Borås: -61 procent
  3. Mälardalens universitet: -59 procent
  4. Linnéuniversitetet: -50 procent
  5. Högskolan Kristianstad: -46 procent
  6. Högskolan Väst: -44 procent
  7. Umeå universitet: -43 procent
  8. Uppsala universitet: -42 procent
  9. Stockholms universitet: -42 procent
  10. Göteborgs universitet: -38 procent
  11. Linköpings universitet: -38 procent
  12. Högskolan i Gävle: -37 procent
  13. Luleå tekniska universitet: -36 procent
  14. Örebro universitet: -34 procent
  15. Jönköping university: -28 procent
  16. Högskolan i Halmstad: -23 procent
  17. Mittuniversitetet: -11 procent
  18. Malmö universitet: -10 procent
  19. Högskolan Dalarna: + 14 procent

Källor: Universiteten, högskolorna och Universitets- och högskolerådet, UHR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet