Hunnestadsmonumentet är sannolikt från 900-talet och enligt arkeologer är det ett av landets märkligaste monument från vikingatiden.
– Kommunen lägger ut VA-ledningar och arkeologer var på plats då det är ett arkeologiskt intressant område. Det är rätt tunna schakt man gräver, så det var verkligen tur att vi stötte på den, säger Anders Rosendahl, arkeolog Länsstyrelsen Skåne.
Ger ny kunskap
Hunnestadsmonumentet bestod av åtta stenar, varav tre bildstenar och två runstenar. Det fanns bevarat i början av 1700-talet, men försvann senare. Några av stenarna återfanns på markerna vid Marsvinsholms slott 1814. I dag står tre av stenarna på Kulturen i Lund.
– Det här fyndet kommer att ge oss mycket ny kunskap, inom flera områden, såväl konst- och religionshistoria som arkeologi, säger Magnus Källström.
Varit del av en bro
Runstenen hittades på en plats där det tidigare har funnits en bro som gått över bäcken i Hunnestad. Den har då varit en av stenarna i ett brofundament. Knappt 20 meter från fyndet bor Max Rosell.
– Det känns lite galet att det var så himla nära. Men det är jättekul för byn, vi alla har pratat för stenarna, man har undrat vart de tagit vägen. En del är på museum, nu är en hittad och då är det bara en kvar, säger Max Rosell.
Stenarna i monumentet är enligt en översättning av runskrift från stenarna på Kulturen i Lund resta av Esbern och Tomme. De förmodas ha varit stormän som enligt fältarkeolog Axel Hansen kan ha haft kopplingar till den danska kungamakten.