Gudaträdet i Kungsparken i Malmö har stått där sedan 1870. Foto: Fredrik Svenningsson / SVT

Hundratals träd ska utrotas – måste bekämpas kemiskt

Uppdaterad
Publicerad

Gudaträd är en slags parkträd som är ny på EU:s lista över invasiva främmande arter. I Malmös parker finns ungefär 200 träd och nu vill länsstyrelsen att de ska utrotas.

– Vi har fått en EU-lagstiftning som säger att vi måste ta bort invasiva främmande arter och då har man bestämt att en del arter ska bort bara på grund av att de orsakar väldigt stora kostnader och problem, säger Nils Carlsson, expert på invasiva arter vid länsstyrelsen i Skåne.

Kostar uppemot tio miljoner

Gudaträden kan till exempel förstöra husgrunder, ledningar och asfalt i staden. Ute i naturen kan de helt ta över områden. För Malmö stad kan det här innebära en kostnad på mellan åtta och tio miljoner.

– Vi har ett stort behov av träd i staden och att använda gudaträd har ju varit ett led i att hitta träd som funkar i den typen av miljö, säger Larsola Bromell, landskapsarkitekt på Malmö Stad.

Måste bekämpas kemiskt

Gudaträden klassas som en av de 100 mest invasiva arterna i världen och kommunen kommer att ta bort träden. Men det räcker inte med att bara såga ner dem utan också kemiskt bekämpa dem.

– Sedan måste träden ersättas med något annat träd som tål stadsmiljön lika bra, säger Larsola Bromell.

Gudaträden växer vilt i Kina och planterades i bland annat Malmö i mitten av 1800-talet. Men det är först nu, i och med det allt varmare klimatet, som de hotar att sprida sig explosionsartat.

– Det är de senaste åren som de börjat fröa och sprida sig, ett träd kan släppa omkring 300 000 frön, säger Nils Carlsson.

Enorma problem

Han menar att problemen inte har nått Sverige ännu men i andra delar av Europa och USA har de enorma problem med gudaträden.

Forskare på lantbruksuniversitetet i Alnarp menar att länsstyrelsen är för hätsk och att det skulle räcka med att inte plantera fler träd. Universitetet vill också behålla sina träd i utbildningssyfte.

– Det är svårt att få undantag från den här lagstiftningen och då ska trädet hålla sig så det inte kan sprida sig. Det måste nästan vara inglasat i så fall, säger Nils Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.