Av höstrusket därute märks inte mycket, när det starka morgonljuset flödar över kök och frukostbord i trerummaren på Vipeholmsvägen.
Enligt kontrollpanelen på väggen, men bara där, är klockan nu åtta på morgonen en dag i mitten av april.
– Ett bra ljus när man behöver vakna till och få lite energi inför dagen, berättar Cristina Diaz.
TV: Se hela SVT Nyheter Skånes inslag
Skenet från de stora, takfönsterliknande armaturerna tilltar långsamt i styrka.
– Och nu är klockan nio, tio, elva...
Cristina Diaz är inredningsarkitekt och ansvarig för innemiljön i den än så länge obebodda visningslägenheten. Hennes spektakulära ljusshow, en sorts snabbspolning genom dagens timmar, är ett demonstrationsprogram för att förklara det intrikata systemet. I normal, daglig användning märks inte skiftningarna i de specialbyggda LED-lamporna, när de via ett datorstyrt schema följer dagsljusets skiftningar.
– Det hela är en prototyp. Lägenheten är så vitt vi vet den första i världen med detta så kallade dynamiska ljus, som försöker efterlikna det naturliga ljuset en dag i april – med gryning, högdager och kvällsljus, säger Olle Berglind, vd för Byggnads AB Tornahem.
Kan må bättre
Tornahem, som bygger och förvaltar hyresrätter i Lund, driver projektet i samarbete med Lunds universitet. Företaget Brainlit har levererat tekniken. Ett av målen är att undersöka om ett mer naturligt ljus kan få hyresgästerna att må bättre under vinterhalvåret.
– Vi vet ju att ljus påverkar såväl vakenhet som sömn och att vi som lever långt från ekvatorn har brist på dagsljus under den mörka årstiden. Studier på området visar att man tycks kunna nå en viss positiv effekt genom att ge rätt mängd ljus vid rätt tidpunkt – och det är det vi nu prövar i praktiken, berättar Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds Tekniska Högskola.
Dynamisk belysning förekommer redan inom djurhållning för att simulera mer naturligt ljus åt höns och kor som går inomhus. Det används också i vissa vårdmiljöer, som till exempel neonatalavdelningar. Projektet i Lund är dock, så vitt känt, det första försöket att tillämpa tekniken i en boendemiljö.
Mycket testande återstår, men Tornahem överväger redan att göra dynamiskt ljus till standard i alla sina nybyggen. Utöver en eventuellt uppiggande effekt på vintertrötta nordbor har det andra fördelar. De aktiva ljusdioderna är betydligt mer energisnåla än konventionellt glödlampsljus.
– Det är en teknik som är högintressant även på långt sydligare breddgrader än våra egna. Till exempel genom det faktum att världens städer byggs allt tätare och högre. Ofta kan det bli ganska mörkt inne i bostäder på gatunivå, vilket i sig gör att kraven på bra belysning ökar, säger Olle Berglind på Tornahem.
Själv testat boendet
Han har själv provbott lägenheten på Vipeholmsvägen och säger sig vara övertygad om det artificiella dagsljusets förtjänster.
– Jag kände tydligt att jag blev piggare av morgontimmarnas extra ”boost” av blått ljus i lägenheten. Och omvänt, att det allt rödare ljuset under eftermiddagens lopp gjorde det lättare att komma ner i varv och så småningom somna framåt kvällen, säger Berglind.
Cristina Diaz framhåller ytterligare en fördel.
– För mig som inredare är det fantastiskt att få arbeta i detta mer naturtrogna ljus. Jämfört med konventionell belysning får det färger, former och strukturer att framträda mycket bättre. Det gör helt enkelt att hela hemmiljön upplevs som långt vackrare, säger hon.