– På denna platsen är allt under jord. Vi önskar ju att vi hade stora fina Colosseum, med det har vi inte. Det viskar under våra fötter. Därför är det viktigt att ändå kunna visa på någonting. Och det har vi gjort genom att bygga ett kulthus, säger Karin Nilsson som är verkställande ledamot vid Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.
Utifrån fyra husbjälkar och 122 små guldfigurer som hittats i Uppåkra har arkeologer kunnat bygga fram bilden av ett religiöst tempel. 13 meter högt tornade det så kallade kulthuset här redan 200 år efter Kristus.
”Man kan inte googla”
På Uppåkra Arkeologiska Center hoppas man att kulthuset kan ge kunskap om vår historia.
– I dagens samhälle handlar det mycket om att man kan få information på ett väldigt snabbt sätt, man kan googla sig fram till det mesta. Men man kan inte googla sig fram till tolkningar som arkeologin kan ge, säger Sofia Winge.
Hon är arkeolog och vetenskapspedagog vid Uppåkra Arkeologiska Center och lyfter fram att man inom arkeologi utgår från de fysiska lämningarna och utifrån det får skapa en bild av hur människor levde.
– Vad drar vi för slutsatser av detta? Det tror jag är grunden för att förstå historieskrivningen, säger Sofia Winge.
Karin Nilsson instämmer.
– Vilken del har människors livsöden haft i det som jag befinner mig i idag? Att tänka ett steg längre och få redskap att tolka vår historia – det kan vi bidra med, säger hon.
In i underjorden
Uppåkra är en enorm arkeologisk fyndplats, med lämningar från järnåldern, stenåldern, bronsåldern och medeltiden. Förutom det nybyggda kulthuset har rummet ”underjorden” byggts, där besökarna får visualisera sig människorna bakom de arkeologiska fynden.
– Jag hoppas att det här kommer att innebära att besökarna får en upplevelse där de kan bygga upp en bild av Uppåkra som är mindre abstrakt, och att man kan förstå storheten med Uppåkra, säger Sofia Winge.