Två tullare kontrollerar lastbil i Trelleborgs hamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett släp med 25 stycken halvrostiga gasflaskor väckte tullens intresse i Trelleborgs hamn. Foto: Johan Dernelius/SVT

Här letar tullen efter förbjudna varor som ska till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket har prioriterat om och lägger nu en hel del resurser på att kontrollera att restriktionsvaror inte exporteras till Ryssland.

– Vi har fått prioritera om vår kontroll av utgående gods, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef på Tullverket Syd.

– Vår grupp i Trelleborgs hamn ska kontrollera varor som är på väg till Ryssland eller Belarus. Dock tror jag att det är större sannolikhet att vi hittar stöldgods på väg ut ur Sverige, säger Håkan Hansson på Tullverket.

En trend som man ser är att de produkter som man försöker smuggla till Ryssland har dubbla användningsområden, civilt och militärt.

– I år har vi hittills stoppat 23 transporter och då kan det röra sig om motorer, växellådor, maskindelar, propellrar och väldigt mycket annat, säger Håkan Hansson.

Tveksamt innehåll i flera transporter

När SVT Nyheters Skånes reporter följer arbetet under några timmar, stoppar Tullverket en handfull transporter med tveksamt innehåll men inget som misstänks bryta mot sanktionerna.

Se i videon vad tullen hittade.

En trailer på väg ut ur Sverige. Under kapellet finns bland annat en större mängd cyklar och en båttrailer med en vattenscooter. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.