I en lägenhet i stadsdelen Slottsstaden i Malmö har en omfattande renovering gjorts. En tvåa blev en trea när köket flyttades till vardagsrummet.
SVT Nyheter Skåne gick på visning med dold kamera efter att vi fått uppgifter om att mäklaren inte upplyste spekulanter om brister i lägenheten – som han vetat om.
”Besiktningen är okej, de fick en anmärkning där men det har de fixat”, säger toppmäklaren på Bjurfors, under vår dolda inspelning.
Men det stämmer inte. Istället visar besiktningen att det finns risk för fuktskador i badrummet. Detta har bostadsrättsföreningen uppmanat mäklaren att berätta vid ett flertal tillfällen.
Upplyser inte om fel
Enligt fastighetsmäklarlagen är en mäklare skyldig att upplysa tilltänkta köpare om information som kan vara av vikt för dessa i en bostadsaffär. En fastighetsmäklare är inte skyldig att på eget initiativ kontrollera intyg och renoveringar. Men om en mäklare får kännedom om oegentligheter är denne skyldig att upplysa om detta till eventuella köpare och spekulanter.
Under visningen ljuger mäklaren flera gånger om lägenheten och den bristande renoveringen.
”Man har haft en auktoriserad VVS-firma som installerat allting”, säger mäklaren till SVT:s reporter på visningen.
Men någon VVS-firma har aldrig dragit avloppen i lägenheten och även detta vet mäklaren om.
”All dokumentation är på plats”, säger toppmäklaren.
Bostadsrättsföreningen har flera gånger talat om för mäklaren att intyget för renoveringen i badrummet är förfalskat. Det kvalitetsdokumentet saknar underskrift och en firma som varit i konkurs i nästan två år ska ha gjort jobbet i slutet av 2019.
– Vi har bett honom flera gånger att vara ärlig men där brister han, säger Leonardo Ygnacio Nilsson, som sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen.
Ingen information om brister
Två andra spekulanter som varit på visning i samma lägenhet blev inte heller upplysta om de brister som fanns. En av dessa var på visning den 23 april – en månad efter att mäklaren fått information om bristerna av bostadsrättsföreningen:
– Det var först när jag ringde ordföranden i föreningen som jag fick reda på att det fanns misstankar.
Mäklaren ställer inte upp på intervju. Istället svarar hans chef på kritiken.
– Detta är allvarligt och allt som kan vara av vikt för en köpare ska denna få information om. Vi måste titta närmare på detta och även ge det till Fastighetsmäklarinspektionen, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne.
Fastighetsmäklarinspektionen är den myndighet som har tillsyn över landets fastighetsmäklare. De kan, efter utredning, dela ut varningar till mäklare. Myndigheten kan också dra tillbaka en mäklares licens.
Mejlar falska dokument
När SVT Nyheter Skåne kontaktar mäklaren några dagar efter visningen för att dubbelkolla att alla dokument verkligen är korrekta så vidhåller han det han sagt på visningen.
”All dokumentation från säljare är på plats. Och där är en utfästelse för hantverkarfirman som utfört allting. Allt är dokumenterat och där är garanti”, säger mäklaren i ett telefonsamtal med SVT:s reporter.
Under dagarna mellan visningen och telefonsamtalet har mäklaren fått de falska intygen skickade till sig som bilagor på mejl och återigen blivit påmind av bostadsrättsföreningen att upplysa spekulanter och köpare.
”Jag kan skicka alla handlingar vi har till dig, så kan du få ta del av dem”, säger mäklaren till SVT:s reporter i telefonsamtalet.
Ett par timmar senare får vår reporter ett mejl med dokument. Bland dessa finns det förfalskade kvalitetsintyget med en firma som varit i konkurs i nästan två år.
– Vi ska naturligtvis inte befatta oss med falska dokument. Så detta måste vi utreda vidare, säger Mattias Larsson.
Bjurfors har enligt Mattias Larsson anmält mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen och firman ska också göra en egen utredning efter SVT Nyheter Skånes granskning.
Se den dolda inspelningen i klippet ovan.