Bilden är delad i två sektioner. Den vänstra sektionen visar ett grönt fält med rader av växter som vattnas, av ett sprinklersystem. Den högra sektionen visar en person som håller en stor glasskål fylld med färsk rucola. Ekologisk odling, sallad, bevattning, miljöbrott

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med när SVT:s reporter hittar pumparna som olagligt pumpar vatten ur Saxån. Foto: SVT

Här vattnas din ekologiska sallad olagligt – risk att fisken i Saxån dör

Uppdaterad
Publicerad

Trots förbud mot att ta vatten från känsliga Saxån kan SVT Nyheter Skåne avslöja att flera grönsaksföretag gör just det. Riskerna är stora, enligt länsstyrelsen. Grönsakerna som bevattnas illegalt säljs hos matjättarna runt om i landet.

Saxån rinner genom västra Skåne och är hem för sällsynta arter som tjockskaliga målarmusslan och en vandringsled för havsöringen.

Sommaren och torkan belastar ån kraftigt och vattenuttag är generellt förbjudet mellan april och oktober.

Säljs hos matjättarna

Trots detta kan SVT Nyheter Skåne avslöja att stora grönsaksföretag som Södervidinge AB och Go Leaf bryter mot förbudet.

Företagens grönsaker säljs hos flera av de svenska matjättarna – som Ica, Coop och Willys runt om i landet. De marknadsförs som hållbara med bland annat sigillmärkning och vissa av varorna är ekologiska.

”Tar minimalt med vatten”

– Vi tar minimalt med vatten för att höja trycket i bevattningsutrustningen, säger Anders Persson från Go Leaf, som inte vill ställa upp på en intervju framför kamera.

Länsstyrelsen förbjöd företaget 2020 att ta vatten ur Saxån vid låga vattenflöden. Ett beslut som Go Leaf överklagade men som fastslogs 2022.

– Det är väldigt illa om de trots alla turer i ärendet fortsätter att pumpa vatten illegalt, säger Kristian Wennberg, chef för vattenenheten på Länsstyrelsen Skåne.

”Fattar inte att man vågar”

När SVT Nyheter Skåne besöker Saxån upptäcker vi ytterligare en pump på mark som tillhör en annan odlare, Södervidinge gård. Företaget fick böter 2020 för att ha tagit vatten vid låga flöden i ån.

– Jag fattar inte att man vågar, säger Kristian Wennberg.

Enligt länsstyrelsen finns risk att fisken i ån dör.

– Även om lantbrukare tycker att de bara tar lite vatten så har de ingen aning om vilken påfrestning det är för åns vattenliv.

Myndigheten har skickat förelägganden till båda företagen och överväger att polisanmäla vattenuttagen som misstänkta miljöbrott.

Ingen vill bli intervjuad framför kamera

SVT Nyheter Skåne har sökt Södervidinge gårds ägare för en kommentar. Varken Ica, Coop eller Axfood vill ställa upp på en intervju framför kameran.

Coop skriver att de ska ta kontakt med leverantören.

Axfood, som står bakom Willys, meddelar att de kommer att utreda.

”Om det visar sig att kraven inte efterlevs så agerar vi alltid och gör en utredning med leverantören samt tar fram en åtgärdsplan som förhindrar att det sker igen”, skriver Icas hållbarhetschef Lisa Olsen i ett mejl.

Kvalitetsmärkningsföretaget Sigill säger att de tar informationen på största allvar samt att de fortlöpande ser över processerna för att säkra att fusk fångas upp.

Om företagen:

GO LEAF AB

• Go Leaf omsatte 18,5 miljoner kronor 2023.

• Företaget odlar bland annat på arrenderad mark i Landskrona kommun på gränsen till Kävlinge intill Saxån.

• Det är en ekologisk odling med produkter som babyleafs, till exempel ruccola, och stjälkselleri som säljs till bland andra Ica

• Grönsakerna distribueras av Sydgrönt som marknadsför sig som en av Sveriges främsta producentorganisationer av svenska frukter och grönsaker. ” Alltid med fokus på miljö och kvalitet. Alltid med grön omtanke.”

• Go Leaf är märkt med ”IP Sigill Frukt & Grönt med tillval Klimatcertifiering” där ett av kraven är ”ansvarsfullt uttag av bevattningsvatten”.

Källor: Go leaf, sigill.se, sydgront.se

SÖDERVIDINGE GÅRD AB

  • Södervidinge Gård AB omsatte 46 miljoner kronor 2023 och har sitt säte i Kävlinge kommun.
  • Företaget producerar babyleafs, som ruccola, och sparris bland annat.
  • Även Södervidinge är märkt med IP Sigill Frukt & Grönt
  • Källor: Södervidinges årsredovisning, odlingibalans.com, sigill.se

Vad är sigillmärkning?

En standard som finns för flera produkter. När det gäller frukt och grönt handlar det om kvalitetssäkrad produktion av bär, frukt, potatis, frilands- och växthusgrönsaker.

Innefattar ett antal krav som de som producerar sigillmärkta varor ska följa, bland annat att ”Uttag av bevattningsvatten ska ske på ett hållbart sätt, dvs. på ett sätt som inte skadar allmänna eller enskilda intressen.”.

Källa: www.sigill.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.