Under inspelningen av dokumentärserien ”Fosterland” träffade de den 15-årige flyktingen Abed i Grekland, som bad dem att ta med honom till Sverige. Teamet gjorde det, trots risken att de senare skulle kunna dömas för människosmuggling.
I tingsrätten dömdes de tre till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar vardera.
Ingen ånger
Domen förvånade Fredrik Önnevall, men han ångrade inte handlingen.
– Jag gjorde det jag kunde stå för som människa, och det är jag nöjd med, sa han till SVT Nyheter.
De tre anmäldes av en privatperson efter det att ”Fosterland” sänts. I programmet visades bilder på när teamet träffade Abed, och hur teamet resonerade när de tog med honom till Sverige.
Kammaråklagare Kristina Amilon yrkade på att de tre skulle dömas till fängelse i tre månader. Försvaret ansåg att en friande dom var rimligt på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl
Överklagad dom
Tingsrätten ansåg dels att det under resan genom Europa funnits flera länder där man kunnat få samma skydd som i Sverige, dels att pojken borde ha sökt asyl omedelbart efter ankomsten till Sverige, vilket inte skedde, och dömde därför de tre till villkorlig dom och samhällstjänst.
Domen överklagades, och idag klockan elva får vi veta hur hovrätten ställer sig.
Frågan om humanitärt undantag kan tillämpas är svårtolkad. Den omfattas inte av den svenska utlänningslagen, men ett EU-direktiv som ligger till grund för lagen tar upp den möjligheten. I en dom i Högsta domstolen från 2009 har undantaget diskuterats men inte tillämpats. Dagens domslut blir en del i en intressant juridisk utveckling om det visar sig att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten.