Enligt energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman kan skåningarna vänta sig billigare elpriser på lång sikt. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, SVT

Sydvästlänken i drift – efter år av förseningar

Uppdaterad
Publicerad

Nio år har gått sedan Sydvästlänken började byggas. Projektet har kostat 7,3 miljarder kronor och ska på sikt jämna ut elpriserna mellan norra och södra Sverige.

Enligt Sveriges energiminister kan skåningarna förvänta sig bättre el-tillförsel och billigare fakturor.

Under flera års tid har SVT Nyheter rapporterat om elpriserna i Skåne, som ofta visat sig vara dubbelt så höga jämfört med priserna i norr. Förra året var det i genomsnitt 79 procent dyrare att köpa el längst i söder jämför med norr.

Men med hjälp av den nya elledningen menar energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) att priserna ska jämnas ut.

– Elbehovet är störst i söder medan det produceras mer el i de norra delarna av landet. Med Sydvästlänken kan vi öka överföringskapaciteten i landet, säger han.

Skulle ha varit klar redan 2015

Elledningen skulle ha tagits i bruk för sex år sedan, men under åren har byggarbetet drabbats av flertalet förseningar. Orsakerna bakom förseningarna kommer nu att utredas av Stadskontoret.

– Det är för att vi inte ska upprepa de misstag som begåtts genom åren. Inom kort kommer vi behöva bygga betydligt fler elledningar i Sverige, och då måste arbetet gå mycket fortare, säger Anders Ygeman (S).

Hör vad energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) har att säga om Sydvästlänken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.