En delad bild som visar två scener. Den vänstra sektionen visar en person med ljudutrustning som står i en stadsmiljö. Den högra sektionen visar en folkmassa som bär flaggor och deltar i en demonstration på en torg, med byggnader och en klar himmel som bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasha Amawi var en av demonstranterna på plats på söndagen. Foto: Firas Razak/SVT

Inför årsdagen: Stor demonstration i Malmö till stöd för Gaza

Uppdaterad
Publicerad

På måndag 7 oktober har det gått ett år sedan Hamas attack mot Israel, vilket har lett till flera demonstrationer under söndagen. I Malmö samlades drygt 3 000 demonstranter för att visa sitt stöd för folket i Gaza.

– Man försöker alltid att ha hoppet. Vi har ju hoppet som vi lever på, säger Ashraf Mahjoob.

Varje helg sedan oktober 2023 har det genomförts demonstrationer i Malmö till stöd för Palestina. På söndagens demonstration uppmärksammades det att det snart har gått ett år sedan kriget i Gaza bröt ut.

– Det är otroligt att det pågår, att man tillåter detta! Att inte någon sätter stopp, säger Felicia Alvarez.

Krig mellan Israel och Hamas

Demonstration för Gaza ett år efter 7 oktober

Kring lunch hölls en mindre tyst demonstration av ”Mammor för Palestina”, med ett 20-tal deltagare utanför Triangelstationen, som sedan sammanstrålade med andra pro-palestinska organisationer på Gustav Adolfs torg.

På eftermiddagen arrangerades även kippa-vandring till stöd för de israeler som kidnappades av Hamas 7 oktober.

3 000 deltagare på demonstrationen i Malmö

På torget samlades tusentals personer för att delta i demonstrationståget. På grund av den stundade årsdagen deltog fler än vanligt i tåget.

– Vi har släktingar som bor där som kämpar dag för dag. Att man står här ett år senare och världen har inte gjort någonting, jag känner mig besviken, säger Rasha Amawi.

Många som bor i Malmö har rötter i Mellanöstern, vilket bidragit till att krigets emotionella effekter har varit högst närvarande i staden under året som gått.

Samtliga demonstrationer under söndagen gick lugnt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet