Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmy Modin, presstalesperson på polisen region Syd, berätta när det kan bli aktuellt med säkerhetszoner i Skåne. Foto: SVT

Inga skånska säkerhetszoner planerade – men kan ändras snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Nu träder lagen om polisens nya säkerhetszoner, även kallade visitationszoner, i kraft. Polisen i region Syd menar att de inte har några planerade zoner i bakfickan, men om lägesbilden plötsligt ser annorlunda ut kan det ändras fort.

Den 25 april börjar den nya lagen om säkerhetszoner att gälla. För att en sådan ska upprättas krävs ett beslut av en polischef. Just nu finns ingen aktuell plan på att upprätta någon zon i Skåne, men lägesbilden kan ändras.

– Om det sker en skottlossning i ett område och vi ser att det finns en risk för hämndaktion, då kan vi upprätta en säkerhetszon, säger Jimmy Modin, presstalesperson för polisen i region Syd.

I videon ovan berättar polisen hur de som boende ska veta att området är i en säkerhetszon och vilka som kan bli kontrollerade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har Danmark och Gucci-kepsar med visitationszoner att göra? I videon får du en sammanfattning av den nya lagen och debatten kring zonerna – på 60 sekunder. Foto: Storyblocks/Texturelabs/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.