Cajza Eriksson, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, står vid Saxtorpssjön där den invasiva vandrarmusslan har utrotats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cajza Eriksson tar bort skyltarna med badförbud och deklarerar sjön redo för bad. Foto: Per Lärka/ SVT

Invasiva vandrarmusslan utrotad i Saxtorpssjöarna – med 150 ton salt

Uppdaterad
Publicerad

Bekämpningen av vandrarmusslan i Saxtorpssjöarna ser ut att ha lyckats. Tidigare i våras sprutades 150 ton salt i vattnet från en båt.

På onsdagen var Länsstyrelsen Skåne ute på Saxtorpssjöarna i Kävlinge kommun för att se om den fruktade vandrarmusslan hade överlevt.

– Vi har bara hittat döda musslor, så nu är det fritt fram att bada igen, säger Cajza Eriksson, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Se premiärbadet efter att badförbudsskylten tagits bort i klippet ovan.

Den invasiva vandrarmusslan hotar att förändra hela ekosystemet. För att rädda Saxtorpssjöarna har länsstyrelsen i Skåne valt att försöka slå ut musslan – med 200 ton salt. Se mer om länsstyrelsens plan i klippet ovan. Foto: Länsstyrelsen

Kan slå ut andra arter

Vandrarmusslan är en invasiv art som ursprungligen kommer från Svarta havet och Kaspiska havet.

Musslorna är ett stort bekymmer eftersom de kan sätta igen vattenledningar och slå ut andra arter.

– Det vi var rädda för var framförallt att det skulle sprida sig till andra sjöar där vi har höga naturvärden, säger Cajza Eriksson.

Så här såg det ut när sjön ”saltades” i slutet  av mars:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av kaliumklorid ska de invasiva vandrarmusslorna i Saxtorpssjöarna bekämpas. Cajza Eriksson, samordnare för invasiva arter på Länsstyrelsen Skåne, hoppas att alla vandrarmusslor kommer dö inom den närmsta månaden. Foto: Johan Nilsson/TT och Carolina Svalbacke/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.