Deras kalvar föds med missbildningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av deras kalvar som fötts på senare tid beter sig som zombies. Hör John och Matilda berätta i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Kalvarna saknar stora delar av hjärnan: ”Hemskt att se dem”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas kom larmrapporter om att flera djurbesättningar i Skåne och Västsverige drabbats av den fruktade sjukdomen blåtunga. Nu föds kalvar med svåra missbildningar.

– De beter sig som zombies, säger veterinären August Nilsson.

John och Matilda Bergstrand driver en stor gård utanför Broby i norra Skåne. Nu under vårvintern har tolv av deras kalvar avlivats eller dött efter att ha haft ett väldigt ovanligt beteende under sina första dagar i livet.

– Det kan vara att de lägger sig på blöta ställen istället för där det är torrt, sover väldigt djupt eller är väldigt lättskrämda, säger John Bergstrand.

Djursjukdomen blåtunga

”Allvarligare än vi trott”

Efter obduktioner har det visat sig att stora delar av kalvarnas hjärnor saknas. Allt talar för att deras mammor varit smittade med blåtunga medan de var dräktiga. Distriktsveterinären August Nilsson beskriver läget som allvarligt.

– Det är betydligt allvarligare än man hade kunnat tro. Det finns besättningar som har förluster på 35 procent av sina kalvar. Nu hoppas vi att djurägare ska vaccinera sina djur i stora skala, säger han.

BLÅTUNGA

Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare.

Viruset sprids via svidknott och inte direkt mellan djur.

Vanliga symtom är feber och att djuren drabbas av svullnad och rodnad i munhåla och näshåla.

Om dräktiga får eller kor infekteras kan detta leda till att fostret aborteras, eller till missbildningar hos avkomman.

Den som ser symtom hos djur som tyder på blåtunga är skyldig att kontakta veterinär.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djursjukdomen blåtunga

Mer i ämnet