Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Hildingsson, sekreterare för Lunds FF, är besviken på kommunledningen. Foto: Otto Johansson/SVT

Lunds FF: ”Ledsen att kommunledningen är beredd att offra det här”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa pusselbit har fallit på plats när det gäller placeringen av det nya sjukhusområdet i Lund. Kommunledningen förespråkar i sitt remissvar till regionen en placering på Smörlyckans idrottsplats – ett besked som gör idrottsföreningarna som håller till där besvikna.

Föreningarna på Smörlyckan har så väl skrivit egna remissvar som startat namninsamlingar och medborgarinitiativ för att bevara idrottsplatsen.

– Jag hade hoppats på lite mer kompromissvilja från kommunledningens sida. Jag blir nästan ledsen när jag tänker på att kommunledningen är beredd att offra det här, säger Lunds FF:s sekreterare Roger Hildingsson och blickar ut över träningarna som pågår på i novemberkylan.

”Inget enkelt val”

Beslutet om att förespråka Smörlyckan togs efter att Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och FörNyaLund röstat för lösningen i kommunstyrelsen. 

Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) menar att kommunen behöver visa samarbetsvilja mot regionen för att hela sjukhusinvesteringen ska landa i Lund.

– Det är inget enkelt val för en kommun att säga att det här kan bli platsen för ett universitetssjukhus.

Regionen bestämmer

Lunds kommuns remissvar är ett av de som väger tyngst i processen men flera andra kommuner, föreningar och instanser är tillfrågade om sin åsikt. Dessa ska sammanställas efter 1 december för att sedan presenteras för regionstyrelsen som fattar ett beslut om placeringen.

– Det är alldeles uppenbart att det krävs någon typ av lösning när det kommer till detta men det är inte vår uppgift att ta hänsyn till idrottsklubbarna, säger Stefan Lamme (M) ordförande för beredningen för strategiska sjukhusinvesteringar angående den eventuella placeringen på Smörlyckan.

I den här videon, gjord innan kommunstyrelsen i Lund fattat sitt beslut, förklarar SVT:s reporter de olika alternativens för- och nackdelar:

Här kan nya sjukhusområdet i Lund hamna 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.