– Det har varit en insikt inom vården länge. Redan 1859 skrev Florence Nightingale om att sinnliga upplevelser påverkar hur vi läker, säger Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet.
Och det är något som stöds av de senaste decenniernas forskning, menar Max Liljefors. Den positiva effekten kan också mätas, bland annat i nivåer av stresshormoner i saliven eller ett minskat behov av lugnande medel kopplat till konstupplevelser, säger han.
– Det här är pågående forskning så vetenskapen har inte en helt klar bild ännu, men mycket tyder på att konst har en läkande effekt.
Summa som stuckit i ögonen
Totalt har 92 miljoner avsatts för konst i samband med sjukhusbygget i Malmö – en summa som har stuckit i ögonen på en del människor.
– Konsten ska förhoppningsvis finnas i många decennier framåt så man behöver se en sån här investering i ett större perspektiv, säger Max Liljefors.
Han menar också att konst och kultur inom vården inte bara är till för patienterna.
– Vårdanställda är ju den yrkesgrupp som har drabbats allra hårdast av stressrelaterade sjukskrivningar och de förtjänar en miljö som är stimulerade och berikande.
Konsten ett mänskligt behov
Men trots att Max Liljefors menar att det finns studier som visar att konsten kan spara pengar i vården, menar han att konsten mer ska ses som ett mänskligt behov.
– Människan har ägnat sig åt det vi idag kallar konst flera tiotusentals år, långt innan vi lärde oss att odla jorden och bygga hus, säger Max Liljefors.