Kriminalvården bygger ut med anledning av den stora platsbristen på häkten och anstalter. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminalvården bygger ut i Skåne – tidigare äldreboende blir öppen anstalt

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården vill öppna en anstalt i Tollarp, utanför Kristianstad. Tanken är att det ska vara en anläggning i säkerhetsklass 3, alltså en så kallad öppen anstalt.

Kriminalvården bygger ut på flera håll i Skåne, meddelar myndigheten på sin sajt.

I Tollarp planeras det tidigare äldreboendet Lindåsa att byggas om till en ny öppen anstalt med 110 platser. Anläggningen väntas kunna inhysa de första fångarna inom 12 månader. Öppna anstalter har inga direkta rymningshinder, men markerade gränser för var de intagna får röra sig.

– Anläggningen, som tidigare varit ett äldreboende, har många likheter med andra lokaler runt om i Sverige som i dag används för den här säkerhetsklassen. Här kan vi få ett värdefullt tillskott av platser för att kunna utföra vårt uppdrag, säger Stefan Karström, kriminalvårdschef för anstalten Kristianstad som ligger strax norr om Tollarp.

Utbyggnad i Ystad

Kriminalvården planerar också att bygga ut anstalten i Ystad, där kvinnliga fångar sitter, med 80 platser. Anstalten får drygt dubbelt så många platser och blir den största för kvinnor i landet.

Trycket på anstalter och häkten i landet är högt efter de senaste årens många straffskärpningar. Kriminalvården har i dag över 10 000 platser men behöver öka till uppemot 27 000 till år 2033, enligt myndigheten.

Kriminalvårdens planer på nya anstalter möts ofta av protester från boende. Så har det varit till exempel i Trelleborg. I december 2021 rapporterade vi så här:

Grönskande landskap med en gräsmatta som har rabatter i förgrunden, där olika växter och blommor växer. I bakgrunden syns en stängd anläggning eller byggnad omgivet av ett stängt stängsel, under en klar blå himmel med några lätta moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det planerade fängelset i Trelleborg ska byggas på åkermark och det har orsakat protester Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.