• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bor i Värnamo kommun, Jönköpings län. Det brinner kraftigt i en återvinningsfabrik med stora mängder plast med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Polisen försöker spåra avsändaren till hotet. Foto: SVT

Trelleborgs kommun utsatt för bombhot efter beslut om fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fick Trelleborgs kommun ett mejl där avsändaren hotade med att spränga Rådhuset om kommunen går vidare med att bygga ett fängelse i staden. Mejlet kom en vecka efter att kommunfullmäktige tog beslut om att fängelset ska byggas.

Det var strax efter klockan 12 på måndagen som Trelleborgs kommun fick ett hotmejl om att Rådhuset  kommer sprängas i luften om planerna om att bygga ett fängelse i staden går igenom.

– Det står att man då ”inte kan garantera att rådhuset i Trelleborg inte sprängs” och att man ”inte skyr några medel för att stoppa fängelset”, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.

Mejlet kom en vecka efter att kommunfullmäktige i Trelleborg tagit beslut om att ett fängelse ska byggas i staden. Beslutet togs med en klar majoritet.

– Tidsmässigt är det inget jag reagerar över eftersom kommunfullmäktige nyligen fattade beslut om att vi ska bygga fängelset, säger Malin Ekblad.

Polisen sätter in extra bevakning

Med anledning av mejlet har polisen i Trelleborg utökat bevakningen vid och kring Rådhuset.

– Jag ringde direkt till polisen och upprättade en polisanmälan. De har vetskap om det och med anledningen av mejlet så har de extra koll på och kring platsen, säger Malin Ekblad

Förundersökningsledare Magnus Nilsson hos polisen i Trelleborg säger att det är svårt att sia om det går att spåra vem som skickat mejlet.

– Vi jobbar med det. Vi har viss möjlighet att kunna spåra om Google hjälper till så kan vi få tag på ip-adress.

Frågan om fängelset i Trelleborg har varit en het fråga i kommunen. Se mer om konflikten nedan (video från 7 december 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.