Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket är det för få sjuksköterskor på avdelningen i förhållande till antalet patienter och deras vårdtyngd. De senaste året har 26 av 47 sjuksköterskor på avdelningen sagt upp sig och yttterliggare elva är lediga av olika skäl. När sjuksköterskor ersätts är det för det mesta av mindre rutinerad personal vilket ökar belastningen på de rutinerade sjuksköterskor som är kvar.
Varken semester eller rast
Skyddsombudet skriver också att personalen arbetar för många timmar utan möjlighet att ta rast och sällan får semesteransökningar godkända. Sjuksköterskorna stannar heller inte hemma när de blir sjuka utan går till jobbet vilket ökar smittspridning både mellan personal och patienter och personal.
Konsekvensen av alla brister blir enligt skyddsombudet att personalen mår dåligt, både psykiskt och fysiskt. Man har uppmärksammat symtom som huvudvärk, sömnsvårigheter, magproblem och förkylning.
Skyddsombudet skriver att man påtalat problemen för arbetsgivaren vid otaliga tillfällen men fortfarande uppfylls inte kraven.
Sätter in akuta åtgärder
Arbetsgivaren skriver i ett svar till Vårdförbundet att ledningen är fullt medveten om den långvariga ansträngda situationen för personalen på avdelningen. Därför sätter man nu in akuta åtgärder. Bland annat ska man ta in bemanningsföretag, fortsätta rekrytera fast personal och låna personal av andra vårdenheter.
Långsiktigt ska man börja jobba mer multiproffessionellt med teamrond och fördjupa samarbetet med rehabiliteringskliniken i Ängelholm. Den totala bemanningen ska ses över och det ska även antalet vårdplatser.