Ali på manifestationen i Malmö efter dödsskjutningen: ”Alla barnen är rädda” Foto: SVT och TT

Kusinen om manifestationen: ”Ingen protest”

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Ahmed Obaid sköts till döds på väg till ett träningspass på gymmet igår kväll. Idag hålls en manifestation till hans minne, där flera hundra personer samlas. – Vi vågar inte gå till skolan längre, säger Hassan, en ung pojke som intervjuas på plats.

Hosam Abbas, kusin till Ahmed, betonar att kvällens manifestation inte är någon protest mot polisen eller regeringen. Han vill jobba med polisen för att hitta en lösning på problemet.

– Vi samlas för att vi har fått nog. Vi vill ha hårdare straff för vapeninnehav, det är orimligt att man bara får någon månads fängelsestraff för innehav av mordvapen. 

Hosam säger att det blivit värre i Malmö på sistone, att våldet ökat.

Läs mer: Ahmeds kusin: ”Han var väldigt omtyckt”

”Vi vågar inte gå till skolan”

– Vi vågar inte gå till skolan längre, säger Hassan, en ung pojke som intervjuas på plats.

– Alla barnen är rädda, säger hans kompis Ali.

I bakgrunden står en äldre man med ett plakat med texten, ”Skärp lagarna för att stoppa våldet”.

Det är en sorgsen, men även upprörd stämning på manifestationen. Man kräver att myndigheterna gör något åt kriminaliteten i Malmö.

– Jag kommer från Irak och har bott här nästan hälften av mitt liv, och det blir bara värre och värre. Det måste bli en ändring på lagstiftningen. Det känns nästan som att vi är i Irak – vi är otrygga i Sverige. Man måste hela tiden vara på vakt för att våra barn inte ska drabbas, säger Rosengårdsbon Haidar.

– Det är ett fiasko för svenska polisen. De gör ingenting för att skydda oss, och det drabbar oftast invandrare, säger Haidar och tillägger:

– Det gör ont i hjärtat när något sånt här händer, oavsett om det är en irakier eller inte.

”Barnen spelar inte fotboll längre”

– Barnen i Malmös förorter spelar inte fotboll som Zlatan, det är annorlunda nu, säger kusinen Hosam.

Kvällens manifestation är öppen för allmänheten, och Hosam vill att mordet på hans kusin ska uppmärksammas så mycket som möjligt, för att Sverige ska ta vad som händer på allvar.

– När vi samlas ikväll för att sörja min kusin kan gärningsmannen vara var som helst. Han kanske planerar ett annat mord – han måste gripas.

”Sverige har förändrats”

Under manifestationen höll Hosam ett kort och känslosamt tal för de närvarande.

– När Sveriges lagar skrevs var Sverige ett helt annorlunda land. Jag tar mig friheten att uttrycka mig på det viset. För att vi ska sätta stopp på lidandet måste man ha skarpa lagändringar som kan eliminera, hejda, stoppa kriminalitet. Om Sverige vill överleva och existera i framtiden måste man se till att lagarna ändras. Nedskärningar ska inte hindra poliskåren, polisen måste ha fri hand. Vi har flytt krig för att komma hit, vi måste känna oss trygga här. Jag uppmanar er alla att göra er röst hörd för att påverka politiken och politiker. Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting.

Se mer: SVT Nyheter sände live från manifestationen

Människor på plats gråter öppet när Hosam talar, och strax innan talet bröt Ahmeds pappa ihop totalt och ropade förtvivlat efter sin son.

”Polisen jobbar intensivt”

Polismästare i Malmö, Stefan Sintéus, säger att han hört av personer i manifestationen att polisen inte lyckas gripa någon för liknande mord.

– Det stämmer inte, senast förra veckan lyckades vi gripa och döma flera kriminella. Polisen jobbar intensivt med detta.

Vad vill du säga till föräldrar i Malmö? Kan man känna sig trygg med barn på stan?

– Det är extremt svårt att finnas överallt. Men vi gör insatser kring invidiver som vi vet har en hög våldskapacitet. Flera är lagförda för brott flera gånger. Att vara ute i Malmö är inget större problem egentligen – i största allmänhet är det kriminella som går på andra kriminella. Men detta är alldeles för tidigt att bedöma det ena eller det andra i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.