Alireza Biglarnia ger skånska patienter nytt liv genom transplantation av bukspottkörtlar. Foto: Ninni Mikael

Läkaren Alireza har gett två patienter nya bukspottkörtlar i år

Publicerad

Att få en ny bukspottkörtel kan innebära ett nytt liv för svårt diabetssjuka. Sedan 2018 utför Region Skåne en betydande del av landets transplantationer av bukspottkörtlar.

Alireza Biglarnia är enhetsansvarig läkare på transplantationsavdelningen på Skånes universitetssjukhus och var den läkare som återupptog bukspottkörteltransplantationerna i Skåne. Han är även den läkare som utförde operationen på Nicklas Sterner, som SVT Nyheter Skåne rapporterade om tidigare i veckan.

För svårt diabetessjuka kan en bukspottkörteltransplantation vara livsnödvändig.

– Det finns ett fåtal patienter som inte längre kan behandlas med insulin och drabbas av svåra komplikationer. Då finns det ingen annan behandling än en pankreastransplantation, säger Alireza Biglarnia.

Två transplantationer i år

I Skåne genomförs en fjärdedel av landets bukspottkörteltransplantationer. Sedan transplantationerna återupptogs 2018 har man på SUS gjort 14 stycken. I Sverige har man i år utfört fem stycken fram till juli månad varav två gjordes i Skåne.

– Den är en mer sällsynt transplantation. Många som genomgår en transplantation säger att de i stort sett har fått ett helt nytt liv, säger Alireza Biglarnia.

Höga krav på donatorer

Det finns en stor donationsvilja men det ställs högre krav när det kommer till bukspottkörteln.

– I Sverige är donationsviljan stor men antalet donationer behöver alltid ökas. Kravet för att godkänna en donator är oerhört högt. Det krävs att den som donerar inte har några sjukdomar och är ung.

I klippet ovan hör du Alireza Biglarnia berätta mer om transplantationerna och vilka risker och fördelar som finns för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.