Nicklas Sterner är en av få som fått en ny bukspottkörtel i Skåne. Se klippet för att höra honom berätta om när fick telefonsamtalet som förändrade livet. Foto: Lenke Morath

Nicklas fick ny bukspottkörtel – och ett nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan fick diabetessjuke Nicklas Sterner en ny bukspottskörtel. Från att varit beroende av ständiga insulinsprutor för att överleva kan han nu producera eget insulin.

– En person som har diabetes måste hela tiden planera framåt. Vad händer idag, när har jag möjlighet att äta? Det behöver jag inte tänka på nu, jag kan leva ett vanligt liv, säger Nicklas Sterner.

En ovanlig operation

Både njurar och hjärta har hunnit ta stryk sedan Nicklas Sterner som barn fick diagnosen diabetes typ 1. Att få en ny bukspottkörtel är ovanligt, operationer av det här slaget pausades under drygt 15 år och återupptogs igen 2018.

– Men nu har man bromsat upp mina komplikationer. Det jag har råkat ut för kommer inte bli bättre, men det händer inte mer nu. Det är en oerhörd lättnad, säger Nicklas Sterner.

Risk att kroppen stöter bort organet

Ständig medicinering krävs för att hålla ner immunförsvaret och se till att kroppen inte stöter bort det nya organet efter transplantationen.

– Det är klart man tänker på det och inför varje läkarbesök så hoppas man att alla prover ska vara perfekta. Men tankarna på det blir mindre och mindre, säger Nicklas Sterner.

Se klippet för att höra Nicklas berätta om natten när han fick veta att det fanns en bukspottskörtel  som passade just honom.

Bukspottkörteln

Bukspottkörteln finns i övre delen av magen, bakom magsäcken och framför ryggraden.

Bukspottkörteln bildar så kallat bukspott som innehåller enzymer. Det är ämnen som behövs för att bryta ner mat i tarmen, så att kroppen kan ta upp näringen som finns i maten. Enzymerna kommer till tarmen genom gallgången.

Bukspottkörteln bildar även insulin som behövs för att ha en bra blodsockernivå.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.