Strid i sikte om fängelse i Trelleborg på bästa åkermarken

Publicerad

Vid årets sista sammanträde 20 december väntas fullmäktige i Trelleborg säga ja till bygget av ett nytt storfängelse – och nej till kravet på en kommunal folkomröstning i frågan. Men striden har bara börjat, menar organisationen Fängelsefritt Trelleborg.

– Det kan inte vara okej att bygga fängelse på klass 10-jorden öster om stan. Det är den bästa åkermark som finns i Sverige och den behövs för kommande generationer, säger Mari Flink, en av många aktiva i organisationen.

Fängelsefritt Trelleborg har drivit frågan om folkomröstning, ett krav som även Centerpartiet lyft i en motion inför fullmäktigemötet. Men det väntade beslutet är alltså nej till folkomröstning – och ja till den detaljplaneändring som öppnar upp för fängelsebygget.

Stark majoritet för

– Det måste vara möjligt att både bo och arbeta i Trelleborg, därför är nio av tio fullmäktigeledamöter positiva till fängelset. Med en så stark majoritet finns ingen anledning att folkomrösta om frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M).

Motståndarna är inte oväntat av annan uppfattning och rustar alltså för fortsatt strid, redan innan fullmäktiges klubba fallit.

– Tanken är att överklaga kommunens beslut till mark- och miljödomstolen. Där skjuter vi in oss främst på frågan om jordbruksmarken men också på det starka motstånd som finns mot fängelset, säger Emelie Lindsjö från Fängelsefritt Trelleborg.

”Släcker ut villamattor”

Kommunstyrelsens ordförande tycker dock att diskussionen om den goda jorden är avklarad.

– Det alltid tråkigt att behöva ta mark i anspråk. Därför släcker vi ut ett område på 150 hektar som var planerat för villamattor. På så vis tar vi vårt ansvar – vi väljer bort villamattor och väljer 300-500 arbetstillfällen, säger Mikael Rubin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.