Det rör sig om en ung kvinna, bosatt i Sverige, som rest till ett annat land och där tvingats att gifta sig. (Bilden är arrangerad.) Foto: SVT

Tre män i Lund åtalas för äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Ett åtal om bland annat äktenskapstvång och olaga frihetsberövande lämnades på måndagen in till tingsrätten i Lund. 

Det rör sig om en ung kvinna, bosatt i Sverige, som rest till Afghanistan och där tvingats att gifta sig med en man hon inte ville gifta sig med.

– Detta är det första åtalet i Sverige för äktenskapstvång, som jag har förstått det. Jag har inte hittat några rättsfall, säger kammaråklagare Ulrika Ekvall.

Partnern utsattes

Samtidigt har den man i 20-årsåldern, som kvinnan hade en relation med i Sverige, sedan november 2015 utsatts för flera brott av närstående till kvinnan. Det handlar om olaga frihetsberövande, misshandel, rån utpressning och sexuellt ofredande.

– Deras relation var inte önskvärd. Och kvinnan har inte rättat sig efter vad familjen tycker, utan har fortsatt relationen efter att hon blivit bortgift, säger Ulrika Ekvall.

Upprätta familjens heder

Även kvinnan har utsatts för olaga hot.

– Motivet till samtliga brott har varit att återupprätta familjens heder, säger Ulrika Ekvall.

Två män har häktats

Två män har häktats och den tredje är på fri fot.

– En av de häktade är pappa till den kvinnliga målsäganden, den andre är god vän till pappan, säger kammaråklagare Ulrika Ekvall.

Den tredje mannen har inte identifierats och befinner sig på fri fot.

Kvinnans bror är också misstänkt för sexuellt ofredande mot mannen.

– Han är också på fri fot, säger Ulrika Ekvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.