Det var under 2017 och 2018 som socialtjänsten i Malmö köpte platser i boende med stöd åt gängkriminella. Kostanden var mellan 950 och 1800 kronor per dygn. Men trots insatsen lämnade de inte sin kriminella livsstil. I en av lägenheterna hittades sprängmedel. En person sköt en småbarnspappa med flera skott. En annan hanterade vapen och stora mängder narkotika. Det är några exempel på vad SVT Nyheter Skåne kunde avslöja i november.
Medger brister
Efter SVTs granskning inledde Malmö stad en egen utredning. Idag presenterades den för politikerna i arbetsmarknad- och socialnämnden.
Den största bristen som förvaltningen tryckte på var att två unga män med kriminell livsstil placerades tillsammans i en femrumslägenhet i centrala Malmö under två veckor. I samma lägenhet samlades också flera andra kriminella ur samma krets.
– Det skulle vara en övergångslösning eftersom det var bättre än alternativet som fanns. I efterhand har vi konstaterat att det var olämpligt, säger Anna von Reis, avdelningschef.
Reagerat på semesterresorna
Företaget som SVT har granskat har haft olika klienter under årens lopp, framför allt äldre med missbruksproblem. För den gruppen har företaget använt metoder som de också använt med gängkriminella – till exempel åkt på skidresa till Sälen eller gått ut tillsammans på restauranger.
Även på den punkten anser förvaltningen att företaget agerat olämpligt och socialtjänsten har inte stått bakom dem.
– Att åka på en Sälenresa så som man har gjort med medelålders personer som har ett långt liv i missbruk kan ju vara väldigt positivt. Men när det gäller gruppen som kanske inte brutit med sin kriminalitet så är det ytterst olämpligt, säger Anna von Reis.
Malmö stad kommer inte placera unga kriminella hos företaget
Malmö stad kommer att fortsätta att använda företagets boende med stöd vad gäller andra klienter – men inte när det gäller unga kriminella.
– Vi har kommit fram till att målgruppen unga kriminella kanske inte är så lyckad i den här typen av lösningar. Det kan handla om det ni har visat på, att man inte klarar av att sköta regler och boendet. Men också att man inte gör det man utger sig för att göra. Man har flyttat in under föresatsen att man ska lämna det kriminella livet, men man gör precis tvärtom, säger Rikard Vroland, avdelningschef.
Samtidigt visar kommunens utredning på bristande journalanteckningar och och att det saknas beslutsunderlag hos flera av de personer som socialtjänsten placerat hos företaget.
Vi har ju kunnat se att vissa insatser har fortsatt trots att de begått brott eller dömts till fängelse för lindrigare brott?
– Man måste hela tiden göra en bedömning från fall till fall. Socialtjänstens uppdrag är inte straffande. Ansvaret för de kriminella handlingarna är individens, vi ska se till att de insatser vi ger inte driver på eller underlättar att de här personerna begår kriminella handlingar. Men man måste också titta på om insatsen leder till positiv utveckling i andra avseenden, säger Rikard Vroland.
Det här har utredningen kommit fram till
- Sedan 2007 har Malmö stad betalat 70 miljoner kronor till företaget för insatser för totalt 313 personer.
- Kostanden för boende med stöd hos företaget varierar mellan 850-1800 kronor per dygn. I avgiften ingår tillsyn och stöd.
- Vad gäller femrummaren i centrala Malmö har socialtjänsten placerat två jämnåriga från samma område i Malmö tillsammans. Detta har SVT rapporterat om. Femrummaren lanserades som ett boende med personal dygnet runt – men det visade sig inte stämma.
- Det har funnits information på socialtjänsten gällande avvikelser hos företaget – det handlar bland annat om drogtester som inte rapporterats, att kontaktpersonen agerat gränslöst mot boende och att företaget träffat klienter med livsstilskriminell bakgrund tillsammans för restaurangbesök och bilresor. Överlag uppger intervjuade sektionschefer att samarbetet med företaget fungerar bra.
- Av dem 103 personer som fått boende hos företaget under 2017 och 2018 har 49 avbrutit insatsen. De vanligaste anledningarna är återkommande positiva drogtester, klagomål från grannar eller att personerna häktats/anhållits.
- Malmö stad konstaterar också att det är en brist att boende med stöd inte har upphandlats och att de nu ska införa ett system för att kontinuerligt göra uppföljningar av liknande placeringar framöver.
- Malmö stad anser inte att det är lämpligt att placera kriminella i den här typen av boenden.
Källa: Malmö stad